DOM NA SVIŠČAKIH PRENAVLJAJO: Obiskovalci lahko še vedno pridejo na joto

Slovenija

Planinski dom na Sviščakih bo do septembra doživel energetsko sanacijo. Za zamenjavo strešne kritine in obnovo fasade so namreč pridobili 63.000 evrov nepovratnih sredstev, celotna investicija, v okviru katere bodo dom tudi nadzidali, je vredna okoli 100.000 evrov, je pojasnila oskrbnica Jadranka Čosić. Medtem poteka tudi obnova ceste do Sviščakov.

Obnovo je omogočila uspešna prijava na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, prek katerega so prišli do 63.000 evrov nepovratnih evropskih sredstev za energetsko sanacijo strehe in fasade, je navedla Čosićeva.

Med drugim bodo v okviru del, pri katerih je investitor Planinsko društvo Snežnik, ki je tudi lastnik doma, nadzidali sam planinski dom in zaprli balkon. Obstoječi prostori so namreč nefunkcionalni. Celotna investicija v prenovo doma je vredna okoli 100.000 evrov.

Za zdaj še odprto

Dela morajo biti končana do septembra in zaenkrat potekajo po načrtih, je še navedla oskrbnica, ki upa, da jim pri tem vreme ne bo nagajalo. Planinski dom, ki je najpogostejše izhodišče za vzpon na Snežnik se namreč nahaja na več kot 1200 metrih nadmorske višine.

Kljub delom so za zdaj še odprti. Ljudje tudi razumejo, da so dela potrebna, in še vedno pridejo na joto, je še pojasnila Čosićeva. Če bo potrebno, bodo sicer zaradi same varnosti dom lahko začasno zaprli, o tem pa bodo tudi obveščali javnost.

Do jeseni pa naj bi uredili tudi cesto, ki iz Ilirske Bistrice pelje na Sviščake. Kot so na Direkciji RS za infrastrukturo navedli za STA, so z izvedbo asfaltiranja makadamske ceste na relaciji Ilirska Bistrica-Grda Draga v dolžini slabih sedem kilometrov pričeli konec lanskega leta in bodo predvidoma zaključena do jeseni.

Gradbena dela poleg asfaltiranja ceste vključujejo tudi sanacijo brežin in podpornih zidov, izvedbo nakladalnih ramp za posekan les ter namestitev jeklenih varnostnih ograj. Po zaključku del bo celotni odsek, ki je zdaj makadamski, asfaltiran.

Trenutno poteka škarpiranje brežine. Pogodbena vrednost del, ki jih v celoti krije direkcija, znaša 1.934.141 evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija