DOM JE NAJBOLJ NEVARNO MESTO ZA ŽENSKE: Večino umorov žensk stori njihov partner ali sorodnik

Slovenija

Dom je za ženske najbolj nevarno mesto. Storilec večine umorov žensk po svetu je bil lani partner ali sorodnik, kaže raziskava Urada Združenih narodov (ZN) za droge in kriminal, objavljena na današnji dan, na katerega obeležujemo Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.

Glede na raziskavo je bilo v svetu lani ubitih približno 87.000 žensk, od tega je bil za približno 50.000 smrti ali 58 odstotkov kriv intimni partner ali sorodnik. To pomeni, da so moški, ki so jih poznale, vsako uro ubili približno šest žensk. Na 100.000 žensk so ubili približno 1,3 ženske, so sporočili z dunajskega urada ZN. "Ženske zaradi neenakosti, diskriminacije in stereotipov še naprej plačujejo najvišjo ceno," je ob objavi raziskave dejal izvršni direktor urada ZN Jurij Fedotov.

Afrika in Amerika sta celini, kjer je tveganje za žensko, da jo bo ubil intimni partner ali sorodnik, največje. V Afriki je na tak način izgubilo življenje približno 3,1 ženske na 100.000 žensk, v Ameriki 1,6, v Oceaniji 1,3, v Aziji 0,9 in v Evropi 0,7.

Pri preprečevanju ubojev žensk v družinskem krogu v zadnjih letih kljub vsej zakonodaji in programom za končanje nasilja nad ženskami ni bilo vidnega napredka, izhaja iz raziskave. Glede na njene sklepe je nujno sprejeti učinkovite preventivne ukrepe in uvesti kazni za storilce, da bi ženskam zagotovili varnost in jih opolnomočili, storilca pa poklicali na odgovornost. Z namenom, da bi preprečili umore žensk, so potrebni zakonski ukrepi, ki bodo ciljani, je menil Fedotov.

Študija poziva tudi k večji usklajenosti tako policije in sodstva kot tudi zdravstvenega in socialnega sistema. Ob tem so opozorili, da je treba v reševanje problematike vključiti moške. Dečke je treba že v rani mladosti osveščati, da je nasilje nad ženskami nesprejemljivo, so pozvali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija