DOLGOTRAJNO SEDENJE POVZROČA "PISARNIŠKE ZADNJICE": Strokovnjakinja deli nasvete, kako to preprečiti

Trendi

Če delate v pisarni, verjetno osem ur dnevno preživite na stolu. Fitnes strokovnjakinja opozarja, da takšen način življenja lahko privede do 'pisarniške zadnjice'.

Po besedah strokovnjakinje za hujšanje in prehrano Annabelle Smith ta neprijeten pojav vključuje izgubo čvrstoti zadnjice. Za The Mirror je povedala: "V medijih se v zadnjem času veliko govori o neprijetnem pojavu, ki mu nekoliko nepravično pravijo "pisarniška zadnjica". Ker sodobne lepotne trende vse bolj zaznamujejo oblikovane zadnjice – zahvaljujoč Kardashiankam – to marsikoga skrbi."

"Gre za izgubo oblike zadnjice, kar mnogi pripisujejo pomanjkanju gibanja. To ni posledica dolgotrajnega sedenja, temveč je bolj rezultat slabega mišičnega tonusa zaradi sedečega načina življenja." Verjame se, da "pisarniške zadnjice" v najslabših primerih lahko privedejo do resnejših stanj. "Sindrom mrtve zadnjice", znan tudi kot "amnezija zadnjice", je le ena od možnih posledic, ki pomeni, da mišice zadnjice 'pozabijo' opravljati svojo funkcijo.

Annabelle nadaljuje: "Kombinacija pomanjkanja aktivnega življenja izven dela ali specifičnih vaj za zadnjico – pogosto povezano z nezdravo prehrano – lahko privede do izgube oblike in čvrstosti zadnjice." Da bi preprečili sindrom mrtve zadnjice je priporočljivo, da si zlasti pisarniški delavci vsakodnevno privoščijo nekaj vaj za zadnjico. Med njimi so počepi in izpadni koraki.

Tudi kratki aktivni odmori čez dan pripomorejo k preprečitvi "pisarniške zadnjice" in "sindroma mrtve zadnjice". Annabelle dodaja: "Bistvo je v tem, da ohranjate mišično maso in razumno raven telesne maščobe ter ostanete aktivni, saj v tem primeru ne glede na vaš telesni tip ne bo tveganja za ploščato zadnjico."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija