DOLGOLETNI PORTOROŠKI 'BANKOMAT ZASLUŽNIH' SE POSLAVLJA: TZP bo v času tranzicije nadziral Smrekar, Kraševec odstavljen

Piran

Minuli četrtek so piranski občinski svetniki na seji z mesta predsednika nadzornega sveta (NS) Turističnega združenja Portorož (TZP) razrešili Franca Kraševca. Za njegovo razrešitev je glasovalo 17 od 24 prisotnih svetnikov, na mesto predsednika nadzornega sveta TZP pa so imenovali kar direktorja piranske občinske uprave Roberta Smrekarja.

Predsednik odbora za turizem Marko Juriševič

Kot je na seji piranskega občinskega sveta pojasnil predsednik odbora za turizem Marko Juriševič, so predlog razrešitve dosedanjega predsednika nadzornega sveta TZP Franca Kraševca dvakrat obravnavali na sejah odbora in tudi dvakrat soglasno sprejeli predlog o razrešitvi. "TZP se je postavil v zelo brezkompromisno držo in zaostril komunikacijo, zato je tu potrebno potegniti določene poteze, da se zagotovi normalen potek tranzicije k oblikovanju nove lokalne turistične organizacije," je dejal in dodal, da je predlog za imenovanje novega tehničnega predsednika nadzornega sveta "podan v duhu podaje roke pomoči, da se tranzicija čim bolj normalno izvede in da tudi zaposleni niso v negotovosti".

Odbor si je želel nevtralno, strokovno osebo

Juriševič je na seji tudi povedal, da so na odboru za novega predsednika NS imeli v mislih nekoga iz vrst občinske uprave, "nevtralno, strokovno osebo", konkretneje kar direktorja občinske uprave Roberta Smrekarja. To bi po mnenju odbora zagotovilo učinkovito in usklajeno delovanje med občino in TZP, predvsem pa pohitrilo postopke in zagotovilo boljši nadzor nad postopki tranzicije turistične organizacije.

Direktor piranske občinske uprave Robert Smrekar

Da predsednik NS TZP ni opravljal svojih nalog, je Kraševcu očitala svetnica Meira Hot (SD). "Pričakovala bi, da bi se direktor ali predsednik nadzornega sveta kot predstavnika TZP oglasila na temo morebitne prodaje Save. So se pa oglasili z odprtimi pismi o tem, kakšne posledice bodo nastale, če TZP preneha obstajati, v takšni obliki kot je," je opisala in dodala, da zaposleni na TZP zaradi transformacije niso ogroženi, gre le za to, da bi družba prešla pod okrilje javnega prava.

Nekateri svetniki so se ob predlogu odbora spraševali, zakaj menjati ravno predsednika nadzornega sveta (Davorin Petaros, Gibanje za občino Piran), ali ne bi raje počakali, da se Kraševcu izteče mandat julija letos (Andrea Bartole, predstavnik italijanske narodne skupnosti) in do kdaj bo pravzaprav trajala transformacija TZP (Gabriel Franca, Gibanje za občino Piran).

Piranski občinski svet je sprejel tudi Deklaracijo za zaščito slovenskega turizma, v kateri piše, da občinski svet kot najvišji organ odločanja najbolj turistične občine v Sloveniji izraža veliko zaskrbljenost zaradi napovedane prodaje strateškega dela slovenskega turizma tujemu partnerju.

"Želimo si strateškega, ekonomsko stabilnega in družbeno odgovornega lastnika, ki bo deloval v sožitju z lokalno skupnostjo, sovlagal v razvoj in promocijo turistične destinacije in pri svojem delovanju zasledoval skupne cilje trajnostne rasti slovenskega turizma," navaja deklaracija, v njej pa so spomnili tudi na primer prodaje hotela Metropol, pri kateri so "na lastni koži občutili, kaj pomeni prodaja hotela ne strateškemu partnerju". Od vlade zato upravičeno pričakujejo in zahtevajo, da bo pri vseh nadaljnjih odločitvah o prodaji strateškega dela slovenskega turizma izredno previdna in skrbna ter da bo pri vseh ključnih odločitvah upoštevala usmeritve in pričakovanja širše lokalne skupnosti, ki lahko zaradi napačnih in nepremišljenih odločitev vlade utrpi trajne posledice na ekonomskem, socialnem in družbenem področju.

Novi predsednik nadzornikov bo pripravil štiri predloge preoblikovanja turistične organizacije

Kot je svetnikom pojasnil Smrekar, lahko do 21. marca pričakujejo štiri predloge preoblikovanja turističnega združenja, o katerih pa, tako pričakuje, bo še tekla debata. "Zadeve dovolj poznam, da jih lahko tehnično izpeljem do konca," pa je odgovoril na skrbi svetnikov, če bo kot direktor občinske uprave, ki ima že tako ali tako veliko dela, uspel opravljati še naloge predsednika NS TZP.

Kraševec pravi, da pri ukinitvi TZP ne bo sodeloval

"Svojo razrešitev z mesta predsednika sem pričakoval in se z njo tudi strinjam. Točna je tudi ugotovitev pobudnikov moje razrešitve in ukinitve TZP, da se z njihovim početjem ne strinjam. Zato je prav, da pri tem ne sodelujem," pa je odločitev svetnikov za Regional komentiral Kraševec, ki meni, da že sprejetje sklepa o ukinitvi TZP brez argumentirane analize in vključitve stroke stoji na trhlih temeljih in sloni na populističnih izjavah pobudnikov (SD, GZOP in Levice), da bo novi zavod za turizem cenejši in bolj operativen.

Franc Kraševec, nekdanji predsednik nadzornega sveta TZP

Kraševec je opozoril tudi na to, da se po zakonu TZP ne de preoblikovati v zavod, temveč se ga lahko "samo likvidira", v tem primeru pa tudi odpusti vse zaposlene. "Turizem v občini Piran je daleč največja gospodarska panoga in zato je skrajno neodgovorno, da se s tako ihto in čustvenim pristopom ruši turistično organizacijo, ki nekaj desetletij dostojno promovira Piran v tujini in doma," še pravi Kraševec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  04 .02. 2022 ob  19: 27
Meira se razume v turizem predvsem v eno smer.
Iz Kosova v Piran.
Obala1 |  02 .02. 2022 ob  15: 53
Piran nima ne vizije ne strategije ( kebabi v centru Portoroža ) ter je Obcina skupaj z TZPjem ter NO botrovala temu ( pravijo, da će ne ves je vsaka pot ta prava )….Piran je postal lokacija slucajnega turizma ki so ga zadnjih par let resevali boni In enosnevni paradajz turisti …TZP taksen nima smisla ( delali so malo ali nic In tudi to niso znali kaj In kako naj bi ) vendar dat Smrekarja, da to nadzira je se vecja katastrofa ( no vemo, da je on povsod prisel po politicni ne pa strokovni liniji, pomeni, da je priden ki nic ne sprasuje ter uboga tistega ki ga je postavil, znanje, vizija In razvoj ravno nuli )
Zhe |  02 .02. 2022 ob  12: 46
Moje osebno stališče je, da v okviru turizma v občini potrebujemo jasne cilje, ki jih lahko merimo - v naprej določene 'performančne indikatorje', ki bi jih na TZP lahko vzeli kot cilj.
Kaj mislim s performančnimi indikatorji? Med drugim naj bo to višja dodana vrednost na gosta glede na treutno stanje, daljše bivanje posameznega gosta in pa, koliko delovnih mest nudi turistična panoga v občini, ter kakšne so plače. To so izzivi turizma, ki so v javnem interesu in jih lahko merimo ... vsaj sam tako vidim situacijo.

Potem pa gledamo koliko denarja vlagamo v ta cilj in kakšni so rezultati, ter na račun tega dajamo mandate - in naj bo to vse transparentno, uspešnost naj se tudi nagradi (za motivacijo zaposlenih). To, da smo v času epidemije (beri: omejenega potovanja) in turističnih bonov povečali količino domačih gostov z akcijo 'vsi nazaj v Piran', ni ravno zelo zahteven cilj ... kljub temu, da je bila akcija sama po sebi čisto korektno in simpatično zasnovana. Ampak ali s tem dejansko zasledujemo javni interes?

Na drugi strani je pa kar nekaj negativnih vplivov turizma, ki se jih premalo naslavlja ... obenem pa TZP financiramo vsi, ki 'trpimo' kažin, ki ga poleti prinesejo mase obiskovalcev. Gre za deljenje našega skupnega prostora z maso gostov od katere mnogi prebivalci nimajo ničesar (ne posla, ne dela, ne dostop do stanovanj, ipd.).

Vprašajmo se kaj naj bi bila sploh funkcija TZP v 20h letih 21. stoletja?
Janez Novak |  02 .02. 2022 ob  11: 45
Najprej smo vodenje občinske uprave zaupali osebi, ki je točno vedela komu je potrebno kaj dati na občini, da se določena dovoljenja skozi spravijo, sedaj pa se mu zaupa še funkcijo nadzornika organizacije, ki preklada velik del občinskega proračuna. Bravo. Ko človek že pomisli, da slabše ne more biti, mu spet dokažejo nasprotno.
Se pa strinjam z Bujenabrigu- naj že začnejo malce delati v TZP in ne samo iskati načine kako svoje popoldanske s.p.- je in prijatelje futrat. Turizem v Slovenski Istri je postal poden od podna.Predvidevam, da lahko sedaj pričakujemo ponudbo, ki bo vabila drugačne goste in bomo povrnili naši občini tisti sijaj, ki ga je bil sposoben voditi Spinelli.
Bujenabrigu |  01 .02. 2022 ob  14: 41
30
Bravo Genio, koncno ena pametna! Sedaj naj princeske ki se tam poleti hladijo in pozimi grejejo ritke a la Lea Suligoj gredo provat pravi turizem in malo delati na recepcijo Histriona ali v Appolo bodo koncno videle kaksen je portoroski turizem in kaksen srot hodi se v Portoriz ne pa njihovo samovsecno rompa kujoni po televizjonu...! Vse cesritke nazenite bando iz vatke!!!!