DOKTORICA ZNANOSTI ZDA ZAMENJALA ZA SLOVENSKO OBALO: Center odličnosti bo odlična priložnost za razvoj

Izola

V Izolo prihaja Center odličnosti InnoRenew CoE, ki pa ne bo pomemben le za razvoj mesta, temveč tudi širše okolice. Obala bo predvidoma do konca leta 2020 pridobila edinstven objekt za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja, kakršnega v Sloveniji še ni, še letos pa tudi nova delovna mesta. O doprinosu projekta smo se pogovarjali z direktorico Centra dr. Andrejo Kutnar.

dr. Andreja Kutnar

37-letna doktorica znanosti Andreja Kutnar prihaja iz Škofljice, študij lesarstva jo je preko Ljubljane in ZDA leta 2012 pripeljal v slovensko Istro. "Iskala sem okolje, v katerem se spodbuja inovativnost, prodornost in ceni izkušnja iz prakse, ne glede na to od kod prihajaš (geografsko ali po znanstvenem razvoju). Takšno okolje sem spoznala v ZDA, kjer sem bila na podoktorskem izobraževanju. Kot številni mladi slovenski raziskovalci, sem si želela takšnega okolja tudi v Sloveniji. Splet okoliščin mi je omogočil, da sem spoznala Univerzo na Primorskem (UP) in odločila sem se ostati doma. Danes, šest let kasneje, lahko potrdim, da je bila odločitev pravilna," je povedala.

Za študij lesarstva se je odločila, ker ji je les blizu, saj je odrasla v mizarski delavnici. Njena ljubezen do naravnih materialov in narave se kaže tudi v vsakdanjem življenju – nič čudnega, da jo najbolj sproščajo sprehodi po svežem zraku ter da je njen najljubši kotiček na Obali Mesečev zaliv. "Verjetno zaradi njegove relativne nedotaknjenosti."

Center je priložnost za razvoj

Kutnarjevo poleg zavoda InnoRenew CoE zaposluje še aktivno raziskovanje in predavanje na UP, kjer je tudi koordinatorka magistrskega študijskega programa Trajnostno grajeno okolje. Seveda pa je Center odličnosti pomemben del njenega vsakdana. Center bo namenjen razvoju inovacij relevantnih za industrijo, v njem bodo nudili podporo podjetjem pri implementaciji raziskovalnih in razvojnih inovacij ter se povezovali s pripravljavci javnih politik, da bi spodbujali in podpirali podjetja ter raziskave v gozdno-lesnem sektorju.

Tako projekt kot zavod InnoRenew CoE na Obalo prinašata mednarodno prepoznavno inštitucijo na področju obnovljivih virov in bioekonomije, kar je trenutna in tudi prihodnja prioriteta Evropske Unije. S projektom nudijo podporo interdisciplinarnemu prepletu različnih znanstvenih področij, zaradi česar bo tudi UP razširila raziskovalno in študijsko ponudbo. "Kompetence, odličnost in izkušnje zaposlenih v zavodu InnoRenew CoE bodo v neposrednem sodelovanju z lokalnim in širšim regionalnim okoljem omogočile inovativne razvojne projekte. Novi študijski programi, raziskovalno razvojni projekti in projekti družbene pomembnosti bodo Obali prinesli nove zaposlitve, dodano vrednost in mednarodno prepoznavnost," je prepričana Kutnarjeva.

Nove zaposlitve že v letošnjem letu

V projektu že sedaj sodeluje 35 sodelavcev, med katerimi jih kar 40 odstotkov prihaja iz tujine. V letošnjem letu pa načrtujejo še 20 novih zaposlitev raziskovalcev in tehnikov s področja lesarstva, gradbeništva, aplikativne kineziologije, računalništva, managementa, matematike, strojništva itd.

"Ker je bila Obala vedno vpeta v mednarodno izmenjavo ljudi, blaga in izkušenj, menim, da bomo znali priliv tujih vrhunskih strokovnjakov s pridom izkoristiti za gospodarski in družbeni razvoj regije," je prepričana direktorica Centra, ki upa, "da bodo tudi drugi mladi slovenski raziskovalci prepoznali, da se kariero da zgraditi tudi v Sloveniji, samo ustrezno okolje je potrebno najti".

Sama se na Obali odlično počuti. Všeč ji je, da je to okolje, kjer že vrsto let skupaj živijo različne narodnosti: "Morda se premalokrat spomnimo in opomnimo druge, da je Obala primer dobre prakse raznolikosti, ki jo poudarja Evropska Unija. Mi v praksi dokazujemo, da (tudi taka) raznolikost prinaša tudi vrhunske raziskovalne in inovacijske rezultate."

Koper zamenjali za Izolo

V minulih dneh so izolski občinski svetniki sprejeli še novelo odloka o programu opremljanja in merilih za odmero komunalnega prispevka, na podlagi katerega bo občina Center odličnosti InnoRenew CoE oprostila plačila komunalnega prispevka.

Sprva je bilo govora, da bo Center odličnosti svoj dom našel v Hidriinem kompleksu v Kopru, a je v začetku februarja prišlo do spremembe. Zavod je z Občino Izola in primorsko univerzo podpisal dogovor, da bo Center zrasel v Izoli. Deležniki so podpisali tripartitno pogodbo o prenosu stavbne pravice na območju univerzitetnega kampusa Livade. "Odločitev je bila sprejeta na podlagi vrednotenja obeh lokacij, pri čemer se je lokacija v Izoli izkazala za ustreznejšo, saj je z njo povezanih manj tveganj, na njej bomo lahko hitreje izgradili raziskovalni center ter s tem prispevali k uresničitvi zadanih in Evropski komisiji obljubljenih ciljev," je pojasnila Kutnarjeva.

Deli novico:

@@Nevenka | danes ob 14:25 | včeraj ob 14:54  |  20 .02. 2018 ob  15: 27
"Jaz ima proti!
Koper JE BIL prijetno obmorsko mestece!"

Koper JE BIL?!!!! A misliš takrat, ko je po vseh vogalih smrdelo po scanini, takrat, ko nismo imeli niti poštene ulične razsvetljave, takrat, ko ni bilo enega pravega parka, takrat, ko so se po smrdečih zatemnjenih ulicah podile podgane, takrat, ko so domači in tuji turisti drveli mimo tega puščobnega mesta in so se ustavljali izključno samo v Izoli in Piranu? Tako je bilo pred približno 15 leti in nazaj.
Ali pa se tvoj JE BIL nanaša na neko meni nepoznano daleč nazaj preteklo obdobje, ko mene še ni bilo? Razloži mi, prosim, kdaj točno je Koper BIL prijetno obmorsko mestece, da se malo bolj osvetlim. Hvala.
Pjero |  20 .02. 2018 ob  14: 43
Boga, ma kaj na obali bo živela.
A nima šoldov za kakšen apartma v slovenski Istri ?
flopka |  20 .02. 2018 ob  09: 42
Spet bo nekdo živel na naš račun, saj je dokazano, da ni nobene učinkovitosti, tako od naših primorskih univerz, kjer lahko vsak cepec diplomira, delovnih mest pa ni.
Brontolon |  19 .02. 2018 ob  19: 50
-2
Spet vas šišala vaša slovenska obala!Tu je ISTRA in ISTRO pozna cel svet.
kariera |  19 .02. 2018 ob  16: 34
Čestitke Andreji in ekipi! Končno nekaj svežega ,inovativnega in pozitivnega vetra tudi na Obali.
@Nevenka | danes ob 14:25 |  19 .02. 2018 ob  14: 54
-1
Jaz ima proti!
Koper JE BIL prijetno obmorsko mestece!
Nevenka |  19 .02. 2018 ob  14: 25
Sem iz Kopra in sem zadovoljna, da bo to pridobitev dobila Izola. Pa ne zaradi koprskega župana, pred njim samo kapo dol! Izola nekako vsesplošno stagnira, drsi navzdol in ji priželim novih pobud, da ji pripomorejo premik z mrtve točke. Izola je zelo prijetno obmorsko mestece, enako pa tudi Koper in Piran. Ima kdo kaj proti?
Andreja |  19 .02. 2018 ob  13: 29
-6
tukaj nisi doma. Doma si v Škofljici (kje se to nahaja pa ne vem)!
Šerif |  19 .02. 2018 ob  12: 44
Ma jih ne poznam ,in po njihovi spletni in BIZI ne vidim da so v Kopru :https://kmkbox.eu/index.php
@Šerif |  19 .02. 2018 ob  11: 55
zakaj pa potem podjetniki iz Izole bežijo v Koper? (KMK box...)
Šerif |  19 .02. 2018 ob  11: 30
@Franz josef
Mogoče zaradi koprskega župana in njegovih nekontroliranih potez ?
Franz josef |  19 .02. 2018 ob  11: 25
Zakaj je lokacija v Izoli manj tvegana???!!!!!!Booooo