ĐOKOVIĆ ŠOKIRAL: "Ne bom se cepil, pripravljen sem se odpovedati vsem naslovom"

Svet

"Ne bom se cepil, pripravljen sem se odpovedati vsem naslovom v tenisu," je v intervjuju za angleški BBC dejal Novak Đoković, ki trdi tudi, da ni anticepilec. V intervjuju je srbski teniški igralec razkril še, zakaj je bil izgnan iz Avstralije.

"To je cena, ki sem jo pripravljen plačati. Nikoli nisem bil proti cepljenjem, prejemal sem jih kot otrok, a sem vedno podpiral svobodo izbire," je srbski teniški igralec odgovoril na vprašanje, ali je pripravljen žrtvovati svoje sodelovanje na grand slam turnirjih.

Ker organizatorji turnirjev zahtevajo, da so igralci polno cepljeni, so pri BBC-ju Đokovića spraševali o njegovem nastopu na Roland Garrosu, Wimbledonu, odprtem prvenstvu ZDA, pa tudi Indian Wellsu, "petem" turnirju za grand slam. Za zdaj je gotovo le, da bo Srb od 21. do 26. februarja igral na turnirju v Dubaju, zmaga na tem turnirju pa bi mu lahko prinesla 500 ATP točk.

Đoković upa, da se bodo pogoji za udeležbo na določenih turnirjih spremenili, saj si želi tenis igrati še vrsto let, a hkrati trdi, da se je pripravljen odreči možnosti, da postane statistično najboljši teniški igralec vseh časov.

"Načela odločanja o mojem telesu so pomembnejša od kakršnega koli naslova ali česar koli drugega. Nikoli nisem bil proti cepljenju, razumem, da si vsi na svetu zelo prizadevajo za boj proti virusu. Upam, da bo tega virusa kmalu konec," je rekel Đoković, ki trdi še, da ni anticepilec.

O izgonu iz Avstralije

Srbskemu teniškemu igralcu so v začetku letošnjega leta že zavrnili nastop na odprtem prvenstvu Avstralije, poleg tega pa mu je bila izrečena prepoved vrnitve v državo za naslednja tri leta. Kot kaže, pa bo Đoković imel možnost to odločitev omiliti z določenimi pravnimi postopki in pridobiti vizum prihodnje leto, če le situacija ne bo identična tokratni.

"Bil sem žalosten in razočaran, kako se je vse končalo v Avstraliji. Ni bilo lahko," je povedal srbski teniški igralec in dodal, da je za vstop v Avstralijo prejel zdravniško izjemo, ker se je pred kratkim okužil s koronavirusom.

Nekateri so dvomili v trditev, da je bil Đoković tik pred odhodom v Avstralijo pozitiven na koronavirus, a je tenisač zavrnil vsa namigovanja, da je bil PCR test na covid-19 ponarejen. "Razumem kritike na svoj račun, razumem tudi pojav različnih teorij o tem, kako sem imel 'srečo', da sem se okužil, a nihče nima sreče, ko dobi koronavirus," je dejal in nadaljeval: "Milijoni so se borili in se še vedno borijo proti koronavirusu po vsem svetu. Nočem, da drugi ljudje mislijo, da sem nekaj poneveril, da bi dobil pozitiven PCR test in tako lahko odšel v Avstralijo."

Zahteva za zdravniško oprostitev je bila vložena anonimno in sta jo sprejela dva neodvisna organa v Avstraliji. Vendar je bila v vizumski izjavi ena napaka: "Napaka ni bila storjena namerno. To sta potrdila zvezno sodišče in minister za priseljevanje Alex Hawke."

Đoković je še pojasnil, zakaj je bil izgnan iz Avstralije. "Razlog, zakaj so me izgnali iz Avstralije, je, ker je minister za priseljevanje izkoristil svojo pravico, da mi prekliče vizum na podlagi svojega mnenja, da bi lahko jaz spodbudil ustvarjanje občutkov proti cepljenju v mestu ali državi, s čimer pa se absolutno ne strinjam," je za BBC še zaključil Srb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Maestral30knots |  16 .02. 2022 ob  06: 23
Ow kje ste si izmislili besedo antivaxer. Mislim kako primitivni ste nekateri cepljenci!!! Sej vam ni za zamerit..pac jbg nevedoč ste postali poiskusni zajcek farmaciji!!!
Stiv Rivs |  15 .02. 2022 ob  18: 04
-6
@Voliga
Če biš imel malo pojma o virologiji, bi seveda razumel, kaj pomeni moj stavek.
Malo osnov o mrna cepivih bi prišlo prav.
Sami google profesorji z doktoratom iz streljanja kacat.
Resnica očem skrita |  15 .02. 2022 ob  17: 34
@Stiv Rivs

Noben ne govori o HIV sekvencah v cepivu...

Preberi dobro, pouči se, pol premisli kaj boš napišal. Če kaj ne boš dojel vprašaj, z veseljem ti bomo pomagali
Stiv Rivs |  15 .02. 2022 ob  16: 52
-3
Ja ni kaj, ignoranca je še najbolj pogost razlog necepilstva.
HIV sekvence virusa v cepivu za kovid.
Ne moreš verjet.
4ugoketo |  15 .02. 2022 ob  16: 34
aja, antivaxer nisi, če se nočeš cepiti s poskusnim cepivom.
po moje si samo previden.
kar je normalno, če imaš srce na pravem mestu
in ne v hlačah
4ugoketo |  15 .02. 2022 ob  16: 29
madona, se je tukaj našla družba " pametnih "

prvo vprašanje za vseveda in ostale

proti čemu pa ščiiti tole "cepivo"
proti omikronu ne, ravno nasprotno, prej ga dobiš, če si cepljen.

drugo vprašanje: ste slišali morda da spike proteini korona virusa vsebujejo vgrajene sekvence HIV virusa?
niste? ccc...

in tretje: videli posnetke športnikov, nogometaši, teniserji.... ki so se
tebi nič, meni nič, zvrnili na terenu. Številke so tako visoke, obstajajo posnetki
tako da se to ne more več skrivati.
od česa umirajo športniki?
vseved |  15 .02. 2022 ob  15: 06
-13
Novak ni več sposoben igrati ,zato je izbral vlogo žrtve.
Bayliner |  15 .02. 2022 ob  12: 36
-12
Sedaj pa vsi v jok. Dosegel je praktično vse. Prihajajo drugi...
td |  15 .02. 2022 ob  11: 53
-16
Skratka je potrdil, da je antivaxxer.
Stiv Rivs |  15 .02. 2022 ob  10: 43
-23
Ko idiotizem postane smisel življenja.
Ma ta človek je samo en metalec žogice z loparjem in nič več kot to.
Istriano |  15 .02. 2022 ob  10: 13
.... od bika,
Istriano |  15 .02. 2022 ob  10: 13
Nole ima ....