"DOJIVA SE" TUDI V KOPRU IN AJDOVŠČINI: Dogodki za podporo in pomoč pri dojenju

Slovenija

Ob današnjem svetovnem dnevu dojenja stroka opozarja na pomen informiranosti bodočih staršev o dojenju ter si prizadeva zagotoviti kar najboljšo podporo in pomoč pri dojenju. Svetovni dan poteka v sklopu tedna dojenja, ki se je začel v četrtek in v številnih mestih ponuja aktivnosti informiranja in podpore pri dojenju, v soboto pa bo na sporedu festival Dojiva se, v sklopu katerega bodo srečanja pod geslom "Zaupam si" potekala v Ajdovščini, Celju, Črnomlju, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu, na Ptuju, Ravnah na Koroškem, v Tržiču, Velenju, Zagorju ob Savi in v Železnikih.

Cilji letošnjih prizadevanj v sklopu tedna dojenja odsevajo razvojne cilje tisočletja. Prizadevajo si izboljšati zdravje mater in otrok, zagotoviti zdrav in enak začetek življenja vsem otrokom, z dojenjem preprečevati podhranjenost otrok povsod po svetu, zagotoviti varno prehranjevanje dojenčkov in otrok v času krize, vplivati na pojav revščine, saj dojenje ne stane nič in pomeni tudi zaščito okolja, predvsem vodnih virov.

Svetovna zdravstvena organizacija za dojenčke v prvih šestih mesecih življenja priporoča izključno dojenje, ki naj bi se od starosti šest mesecev dalje ob uvajanju mešane prehrane nadaljevalo do starosti dveh let ali več.

Dojenje ima namreč za otroka številne prednosti, saj materino mleko preprečuje drisko, zaprtje, težave s prebavo in kolike, zmanjša pa tudi tveganje za astmo v otroštvu. Prav tako ima dojenje pozitivne učinke na mamo. Zmanjšuje namreč možnost za poporodne krvavitve, deluje kot zaščitni dejavnik pred osteoporozo, zmanjšuje tveganje za nastanek raka dojk in raka jajčnikov.

Kot ugotavljajo na NIJZ, je v Sloveniji obdobje izključnega dojenja dokaj kratko, kar je povezano tudi z dvomom matere o kakovosti in količini lastnega mleka in s skrbjo, ali njen otrok dobi dovolj hrane.

V soboto bo v 15 krajih po Sloveniji potekal šesti festival Dojiva se. Namenjen je podpori nosečnicam in doječim mamam, ki se pogosto znajdejo v stiski, pa tudi vsem, ki jih zanima obdobje nosečnosti, poroda, dojenja, vzgoje in starševstva. V Kopru se bo odvijal na Bonifiki, od 9. ure naprej, v Ajdovščini pa v Šturskem parku prav tako od 9. ure naprej.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija