Dogovor z Iranom bodo začeli izvajati 20. januarja

Iran, Evropska unija in ZDA so danes sporočili, da bo novembrski dogovor o iranskem jedrskem programu stopil v veljavo 20. januarja. Takrat ga bodo začeli uresničevati Iran in šest držav, ki se pogajajo z njim.

Iran je s petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN in Nemčijo konec novembra dosegel prelomni dogovor, v skladu s katerim naj bi za šest mesecev zamrznil ključne dele svojega jedrskega programa. V zameno bi zahodne države nekoliko omilile sankcije proti Iranu in ne bi uvajale novih.

V Ženevi so v četrtek in petek potekali pogovori, ki sta jih vodila namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Arakči in namestnica visoke zunanjepolitične predstavnice Catherine Ashton, Helga Schmidt. Ta je nastopala v imenu t.i. šesterice, ki jo sestavljajo ZDA, Kitajska, Rusija, Velika Britanija in Francija ter Nemčija.

Po teh pogovorih so v petek sporočili, da so se uskladili glede vseh odprtih vprašanj, ki zadevajo novembrski dogovor, da pa še potrebujejo "končno potrditev v prestolnicah". Ashtonova je danes potrdila, da je bilo dogovorjeno potrjeno v vseh prestolnicah.

Prvi je novico o tem, da bo dogovor začel veljati 20. januarja, danes objavil Teheran, nato pa jo je potrdil tudi ameriški predsednik Barack Obama. Čestital je ob tem pomembnem napredku in napovedal, da si bodo sedaj prizadevali za izčrpno resolucijo, ki bo upoštevala vse njihove skrbi glede iranskega jedrskega programa. Poudaril je tudi, da nima iluzij, kako težko bo to doseči.