DOGODEK O ZAKLJUČKIH 6. EUSAIR FORUMA: To sredo ob 10. uri v Izoli, prenos v živo na Regionalu

Izola

Že pred časom smo poročali o 6. EUSAIR Forumu, ki je potekal pod sloganom Na obalah skupnega morja, s tem pa se je končalo tudi enoletno slovensko predsedovanje Jadransko-Jonski regiji. V sredo, 14. julija ob 10. uri pa se bo v Izoli odvijal dogodek, na katerem bodo predstavljeni zaključki Foruma in primer njihove uporabe v praksi.

Spomnimo, 6. EUSAIR Forum se je zaključil s slavnostno postavitvijo prenovljene table Varujmo morje, kjer so sodelovali župan Občine Piran Đenio Zadković, koordinator stebra Kvaliteta okolja Strategije EU za jadransko in jonsko regijo dr. Mitja Bricelj z Ministrstva za okolje in prostor, direktor Direkcije Republike Slovenije za vode Roman Kramer in direktor Agencije RS za okolje Joško Knez.

mag. Iztok Škerlič

Direktor Javnega zavoda za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte (JZP) Izola, mag. Iztok Škerlič, je tako ubesedil pomen Foruma za njihov zavod: "Izola je z uspešno organizacijo foruma dokazala, da so občine lahko pomemben dejavnik razvoja in partner z državo pri skupnem načrtovanju in izvajanju evropskih projektov in posvetih. Posebej smo ponosni , da smo pustili papirnato sled z Izolsko deklaracijo in na terenu prenovljene table Varuj morje, ki bodo spominjale na forum. Opominjale, pa bodo, da Obale skupnega morja, lahko  ostanejo čiste samo s sodelovanjem vseh držav pri trajnostnem upravljanju".

V sredo, 14. julija ob 10. uri bo v Art Kinu Odeon na Ulici prekomorskih brigad 4 v Izoli potekal nadaljnji dogodek, na katerem bo potekala predstavitev zaključkov Foruma in primer njihove uporabe v praksi. Predstavljen pa bo tudi Priročnik za načrtovanje zelene infrastrukture ter razstava poskusa udejanjanja smernic priročnika na obali med Izolo in Koprom.

Uvodoma bosta obiskovalce pozdravila župan in podžupan občine Izola Danilo Markočič in Aleksej Skok. Nato bosta glavne zaključke 6. EUSAIR Foruma predstavili Andreja Jerina, nacionalna koordinatorka za EU makroregionalne strategije z Ministrstva za zunanje zadeve in Staša Mesec, vodilni partner projekta EUSAIR Facility Point s Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Priročnik bosta predstavila dr. Mitja Bricelj, koordinator stebra Kvaliteta okolja pri EUSAIR, ki je tudi pobudnik in prvi avtor priročnika ter Marko Starman z izolske občine, ki je so-avtor priročnika.

Po tem bi sledila pogostitev, ob 12.45 pa ogled razstave Arhitekturne rešitve za Obalno cesto Izola-Koper. Med 14.15 in 18.00 si bodo obiskovalci ogledali potenciale razvoja Zelene infrastrukture na obali med Izolo in Koprom z morske strani. Moderator dogodka bo Dean Jelačin.

Udeležba je brezplačna, zaradi omejitve števila udeležencev na popoldanskem delu pa je potrebna predhodna prijava na e-naslov jzp@izola.si, prijave pa sprejemajo do 12. julija. Dogodek bomo v živo prenašali tudi na Regionalu.