DODIK VZNEMIRJA S SEPARATISTIČNIMI IDEJAMI: Banjaluko želi kot uradno prestolnico Republike srbske

Svet

Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik nadaljuje s svojimi separatističnimi prizadevanji. Po grožnji, da bo Republika srbska vzpostavila lastno vojsko in prevzela nase pristojnosti na področju pravosodja in davkov, si želi zdaj še novo glavno mesto, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je danes poročal dnevnik Nezavisne, je že pripravljena posebna izjava o ustavnih načelih, ki med drugim predvideva Banjaluko kot uradno prestolnico Republike srbske. Obenem naj bi status prestolnice dobile še Pale, trdnjava bosanskih Srbov v času vojne v letih 1992-1995.

V skladu z ustavo je Sarajevo uradno glavno mesto tako BiH kot tudi obeh entitet. A Sarajevo se ne nahaja na ozemlju Republike srbske, zato se je Banjaluka kot največje mesto v srbski entiteti uveljavila kot njena de facto prestolnica, pojasnjuje APA.

Parlament Republike srbske naj bi o omenjeni izjavi odločal na posebnem zasedanju, na kateri bo poleg tega odločal o napovedanem prenosu pristojnosti na področju vojske, pravosodja in davkov s skupne države na entiteto. Datum tega zasedanja še ni določen.

Glede na ustavo BiH si entiteti sicer ne moreta enostransko prisvajati pristojnosti, ki so bile prenesene na skupno državo. A Dodik svoje ravnanje utemeljuje s tem, da gre za pristojnosti, ki v originalnem daytonskem mirovnem sporazumu, s katerim se je leta 1995 končala vojna v BiH, niso bile opredeljene, ampak so jih na današnjo državo prenesli šele kasneje, piše APA.

Dodik je sicer v ponedeljek zvečer nastopil kot gost v eni od oddaj srbske javne radiotelevizije RTS. Pri tem je med drugim ocenil, da je družba v BiH globoko razdeljena, da za skupno državo ni rešitve in da gre za "popoln neuspeh Zahoda". Po njegovih besedah v BiH prihaja do poskusov dominacije muslimanov ter obenem satanizacije Srbov, ki so po njegovih besedah "trajno nezadovoljni s svojim položajem v BiH". Znova je tudi zanikal genocid nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Bruselj razmišlja tudi o sankcijah

Evropska unija ocenjuje aktualne razmere v BiH kot resne in krepi svoje delovanje. "Stanje v državi je resno. To krizo jemljemo zelo resno, zato krepimo naše delovanje, tudi skupaj s partnerji in prijatelji iz ZDA," je v Bruslju danes dejal zunanjepolitični govorec Evropske komisije Peter Stano.

Možnosti uvedbe sankcij proti odgovornim v BiH za spodbujanje napetosti, za kar se je v ponedeljek ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju zavzel nemški zunanji minister Heiko Maas, Stano podrobneje ni želel komentirati.

Dejal je le, da so ministri za zunanje zadeve EU v luči nedavnega razvoja dogodkov v BiH in glede na "odcepitveno, razdvajajočo in nesprejemljivo retoriko" ter nekatera dejanja, ki spodkopavajo enotnost državnih institucij, v ponedeljek razpravljali o razmerah v tej državi in da so "trenutno na mizi vse možnosti".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija