DODATEN UKREP PO TERORISTIČNIH NAPADIH: Do nadaljnjega zaprli vse katoliške cerkve

Svet

V Šrilanki so po nedeljskih terorističnih napadih, v katerih je bilo ubitih 359 ljudi, do "izboljšanja varnostnih razmer" zaprli vse katoliške cerkve, je za francosko tiskovno agencijo AFP danes povedal visoki predstavnik Cerkve v državi.

Pojasnil je, da so se za ukrep odločili na podlagi nasveta varnostnih sil ter da bodo cerkve zaprte do novega ukaza. Tarče samomorilskih napadalcev so bile v nedeljo med velikonočno mašo tri polne cerkve v državi ter trije prestižni hoteli v prestolnici Kolombo.

V večinsko budistični državi, kjer je sedem odstotkov kristjanov, sicer že veljajo okrepljeni varnostni ukrepi okoli cerkva, pa tudi hotelov in vladnih poslopij. Oblasti so sprožile obsežno iskalno akcijo osumljencev, povezanih z napadi, ki jih pripisujejo lokalni skrajni skupini, odgovornost zanje pa je prevzela džihadistična skupina Islamska država. Doslej so prijeli 76 osumljencev za ta najhujši napad na katoliško skupnost v državi in enega najbolj smrtonosnih terorističnih napadov na svetu po napadih na ZDA 11. septembra 2001.

Vlada prepovedala tudi letenje dronov

Pri iskanju osumljencev policiji od danes pomaga dodatnih več tisoč vojakov, medtem ko v državi zaradi nevarnosti novih napadov veljajo izredne razmere. Pri iskanju sedaj namesto dosedanjih 1300 sodeluje 6300 vojakov kopenskih sil, letalske sile in mornarica pa sodelujejo z 2000 možmi.

Vlada je prepovedala tudi letenje vseh dronov. Preiskovalcem pomagajo tudi predstavniki ameriške zvezne policije FBI in Interpola.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija