DOBRODOŠLICA ZA BRUCE PRIMORSKE UNIVERZE: "Izjemno smo veseli, da vas lahko v polnem številu sprejmemo v prostorih naših fakultet" (FOTO)

Piran

Na višješolskih in visokošolskih zavodih se začenja novo študijsko leto, v katerem bo, za razliko od lani, študijski proces potekal v živo, v predavalnicah. Dobrodošlico bruckam in brucem je vodstvo Univerze na Primorskem skupaj s predstavniki štirih obalnih občin izreklo v živo na današnji slovesnosti v predavalnici Fakultete za turistične študije - Turistica. 

Dobrodošlico bruckam in brucem je na slovesnem sprejemu v predavalnici fakultete za turistične študije v Portorožu izrekla rektorica prof. dr. Klavdija Kutnar. "Vsako leto ob 1. oktobru ponavljamo, da je začetek novega študijskega leta za vse nas posebno doživetje, in to drži tudi letos, vendar priznam, da me tokrat, bolj kot vsa leta doslej, izjemno veseli, da vas lahko v polnem številu sprejmemo v prostorih naših fakultet. Študij ni zgolj izvajanje vsebin, tisto pravo študijsko izkušnjo morajo zaznamovati predvsem srečevanje med podobnimi in različnimi, izmenjava mnenj in skupno ustvarjanje projektov. In vse to lahko doživimo le v živo," je dejala uvodoma.

Študijski proces v novem akademskem letu se bo namreč za razliko od lani začel v predavalnicah ob upoštevanju pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Zaposleni in študenti se bodo morali tedensko samotestirati na visokošolskem zavodu. Testi bodo za študente brezplačni in jih bodo lahko pridobili v lekarni ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja, potrdila o šolanju in osebnega dokumenta.

Kutnarjeva je novopečene študente seznanila s tem, kar jih čaka: "Pred vami so dolgi in nepozabni dnevi, polni novih izkušenj in spoznanj, nešteto bo ur trdega dela in najbrž tudi dvomov, doživeli boste vzpone in padce. Nekega dne pa boste ugotovili, da so vam bile koristne prav vse izkušnje, čeprav vam iz srca želim, da bi vam leta na naši univerzi minila predvsem v znamenju veselja in zadovoljstva."

Kot enega od ključev do uspeha je izpostavila sodelovanje, tako med študenti in univerzo kot sodelovanje univerze z obalnimi občinami in drugimi partnerji. "Na našo univerzo se vsako leto vpiše vse več študentov iz vse Slovenije in tujine. Prisotnost mladih se ne čuti le v okolici fakultetnih stavb, ampak na območju vseh štirih obalnih občin, saj študentje v njih živijo, opravljajo študijske prakse in dodatna izobraževanja, se športno in kulturno udejstvujejo, delajo in izvajajo različne projekte ter se na takšen način vključujejo v lokalno skupnost. Skupaj torej oblikujemo prostor in takšen prostor potrebuje izobraženo prebivalstvo. Da to dosežemo, so potrebne ne le želje, ampak strategije sodelovanja na različnih področjih. Z zadovoljstvom lahko povem, da je med nami ta sinergija vedno večja, največ koristi od nje pa imajo ravno študentje in študentke," je dejala rektorica.

prof. dr. Klavdija Kutnar

V dokaz dobrega sodelovanja s primorsko univerzo so se sprejema brucev in bruck udeležili tudi predstavniki štirih obalnih občin: podžupanji Kopra in Ankrana, Jasna Softić in Barbara Švagelj, ter župana Izole in Pirana, Danilo Markočič in Đenio Zadković. Slednji je brucem in bruckam tudi zaželel, da bi njihov čas na Obali minil brez domotožja in da bi bil poln novih akademskih priložnosti: "Danes se začenja leto novih spominov." 

Tudi predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) Jure Ciglar je brucem in bruckam, pa tudi vsem ostalim študentom, zaželel uspešno študijsko leto ter izazil upanje, "da bi bila korona čim prej preteklost, da bomo lahko večje dogodke organizirali tudi v živo". Zagotovil je, da bo ŠOUP tudi v tem študijskem letu branil pravice vsakega študenta.

Po današnjem slavnostnem sprejemu na Turistici in manjših sprejemih na drugih fakultetah primorske univerze bo jutri v Simonovem zalivu sledil celodnevni družabni program, serijo dogodkov pa bodo zaključili s skupinskim pohodom v nedeljo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija