DOBRODELNI PALČICA IN ŠKRATKI UPIHNILI PRVO SVEČKO: Pridružite se akciji za nasmejan vstop otrok v novo šolsko leto

Koper

V začetku julija je društvo Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki upihnilo prvo svečko. Z njegovo gonilno silo, glavno Palčico, Lariso Štoka, smo se ozrli na preteklo leto in pogledali v prihodnost. Mlademu in srčnemu društvu dobrosrčnosti, motivacije in načrtov zagotovo ne manjka.

Larisa Štoka in mali Kris

Obalno društvo, ki se je širni Sloveniji predstavilo z veliko humanitarno akcijo za Krisa Zudicha iz Kopra, se je na ekološko-dobrodelno pot za nasmehe otrok podalo pred dobrim letom dni. "Začeli smo zbirati papir, plastične in kovinske zamaške in se veselili pozitivnih odzivov ljudi, ki so z veseljem pristopali v naše akcije. Kmalu po ustanovitvi društva pa smo se povezali s Krisom in za njegovo zdravljenje zbrali kar štiri milijone evrov. Od nastanka do danes smo s pomočjo donatorjev premaknili meje mogočega," se začetkov in dosežkov društva spominja Štoka.

S preostankom Krisovih sredstev so pomagali že 26 otrokom, na računu društva pa še vedno ostaja nekaj več kot milijon evrov. Kot zagotavlja Štoka, bo "ves ta denar vedno namenjen le hudo bolnim otrokom, katerih starši sami ne zmorejo kriti samoplačniških terapij".S Krisovimi sredstvi je društvo pomagalo že 26 otrokom. 

V negotovih časih pandemije covida-19 so se mnoge družine z otroki povsem nepričakovano znašle v stiski, obalno društvo pa je z donacijo v višini 300.000 evrov prek dveh velikih humanitarnih organizacij pomagalo otrokom cele Slovenije. "Smo še premlado društvo in le s sodelovanjem z njimi smo lahko pomagali otrokom," je ob tem pojasnila Štoka. Med drugim so z računalniki opremili 210 otrok, v jesenskem času pa bo pomoč ponujena tudi ob vstopu v novo šolsko leto.

Postanite dobrodelni škratki tudi vi! 

Ravno za lepši začetek novega šolskega leta so se dobrodelni škratki domislili akcije Za nasmejan vstop v novo šolsko leto, pri kateri prostovoljec izve ime otroka in zanj kupi potrebščine s seznama (kolikor pač zmore). "Letos se je v akcijo vključilo tudi več 10 srčnih kolektivov, kjer bodo zaposleni poskrbeli za enega izmed naših otrok," zadovoljno razlaga predsednica društva. Lani so v sklopu akcije s šolskimi potrebščinami opremili 49 otrok, letos se približujemo že številki 99, Štoka pa upa, da bodo presegli število 100.

Društvo je tudi izrazito ekološko usmerjeno. Tako so z zbiranjem papirja med letom polnili zabojnik sreče in ob zaključku šolskega leta med otroke razdelili pakete počitniškega razvajanja, skupaj z ovojnico presenečenja. Ob zaključku počitnic pa so nekaterim podarili še nepozabno doživetje, in sicer jadranje na jadrnici, ki je že obkrožila svet.

Palčica pomagalčica je svojim prvim dobrodelnim škratkom privoščila prav posebno jadranje. 

Kaj bodo škratki počeli med poletnimi počitnicami?

V poletnih mesecih si bodo člani društva vzeli čas zase. "Vzeti si čas zase pa pomeni tudi poskrbeti za naše sončke, saj so oni del našega poslanstva. Pridno bomo prevzemali zamaške in zbirali papir, podarjali otrokom različnih ranljivih skupin nepozabna doživetja in tudi pakete počitniškega razvajanja. Šolski otroci, bodo ostali brez šolske prehrane, zato jih bomo malo razveselili z otroškimi zdravimi dobrotami. Na naslove otrok bomo poslali tudi ovojnice presenečenja, v katerih bodo donirane kepice sladoleda, donirane pice, palačinke z napitkom in tudi eno nepozabno srečanje in druženjem med morskimi valovi," je poletne načrte predstavila Štoka.

Kot je še dodala, v društvu ostajajo majhni, "a vendar srčni in vedno transparentno odgovorni". "Vsi člani društva smo prostovoljci in naše največje plačilo je sreča otrok in njihovih družinic, ki jim lahko skupaj s škratki pomagamo," je zaključila Palčica pomagalčica.  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  13 .07. 2020 ob  12: 37
Larisa,hvala...in vsem,ki ste donirali....