DOBRA NOVICA: Štuhčevi ne bo treba pod nož

Slovenija

Slovenska smučarska šampionka Ilka Štuhec zaradi poškodbe kolena, ki jo je utrpela na sobotnem smuku v Crans Montani, ne bo potrebovala operativnega posega, je sporočila prek svojega profila na družbenem omrežju Instagram.


"Posledice padca niso tako hude, kot se je sprva zdelo. Strgana je zadnja križna vez, a okrevanje je možno brez operacije," je na kratko zapisala 28-letna Mariborčanka.

V taboru Štuhčeve so v sporočilu za javnost kasneje bolj podrobno pojasnili, da gre za močno raztegnjeno zadnjo križno vez v levem kolenu, ki pa ni strgana, na kar so kazale prve diagnoze. Nepoškodovana je tudi sprednja križna vez v istem kolenu, ki jo je poškodovala septembra 2017 in zaradi katere je izpustila celotno olimpijsko sezono 2017/18.

Operativni poseg tako ni predviden za zdaj, bi bil pa v primeru, da se poškodba s bolj konservativnim pristopom ne bi ustrezno odzivala, so še pojasnili.

Jasno je, da Štuhčeva že zaključila z letošnjo sezono. Okrevanje brez operacije pa bo bistveno skrajšalo njeno vrnitev na bele strmine, saj je predvideno obdobje vrnitve v polne športne aktivnosti v primeru operacije tudi do devet mesecev ali celo več.

"Končna diagnoza je torej veliko bolj obetavna kot izhodiščna. Štuhčeva je v Baslu prejela posebno opornico, ki omogoča stabilnost poškodovanega kolena in hitrejše zaraščanje vezi. Čez 14 dni bo vnovič potreben pregled v Baslu, v roku enega meseca pa bo jasno ali zdravljenje oziroma celjenje zadnje križne vezi poteka tako, kot je bilo predvideno. V kolikor bo viden napredek, operacija naposled dokončno ne bo potrebna," so še zapisali v taboru Štuhčeve.

Natančne časovnice povratka Štuhčeve tako še ni, so pa v njenem taboru še zapisali: "V kolikor se vse izteče po najboljšem scenariju, torej brez operativnega posega, ki je v primeru zadnje križne kolenske vezi zelo zahteven, se čas rehabilitacije predvidoma zmanjša za več kot polovico časa v primerjavi z rehabilitacijo po operativnem posegu." 

Ilkin padec v Crans Montani

Štuhčeva je v preteklosti doživela že več poškodb kolen in zaradi tega šla večkrat pod nož, a kot vselej v preteklosti tudi tokrat ostaja optimistična glede rehabilitacije in povratka v smučarsko karavano. 

"Delujemo v športu, kjer se takšne stvari lahko zgodijo tako rekoč vsak dan. Dano situacijo moram sprejeti. Že večkrat sem si dokazala, da se lahko vrnem po poškodbi in takšen načrt imam tudi tokrat. V življenju najraje smučam in temu se ne mislim kar tako odreči," so njene besede prenesli v taboru. "Hvala vsem za pozitivne misli in podporo, ki mi jo namenjate ne le v dobrih temveč tudi v težjih trenutkih. To mi resnično veliko pomeni. Nadejam se, da bomo kmalu znova skupaj uživali na tekmah," je dodala.

Svetovna prvakinja v smuku je padla na sobotni tekmi v Crans Montani, ko je na sredinskem delu proge po predolgem skoku izgubila ravnotežje. S precejšnjo hitrostjo je nato pristala v zaščitnih ogradah, a se je po ob pomoči delavcev ob progi rešila iz mrež in se celo sama na smučeh spustila do ciljne arene.

Čeprav je na prvi pogled kazalo, da padec ni imel resnejših posledic, se je Štuhčeva, ki je v tej zimi uprizorila udarno vrnitev v belo karavano po resni poškodbi kolena sezono prej, kasneje zaradi bolečin v kolenih odpravila na preiskave v bolnišnico

Podrobnejše preiskave v bolnišnici v Crans Montani so pokazale, da je prišlo do strgane zadnje križne vezi v levem kolenu in udarnine na kosti v desnem kolenu. Dokončne izvide pa je dobila po pregledu v Baslu pri kirurgu Niklausu Friedrichu, ki je Ilko Štuhec v preteklosti že uspešno operiral. Te so pokazale, da poškodba zadnje križne vezi vendarle ni tako huda, da bi bila potrebna operacija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija