DOBRA NOVICA PO HUDEM PADCU: Kosi se je vrnil na smukaške proge

Slovenija

Švicarski Wengen bo konec tedna v znamenju smukaške klasike za 89. pokal Lauberhorn. Alpski smučarji so včeraj prvič preizkusili smukaško progo pred sobotnim smukom za svetovni pokal. Na startu uradnega treninga smuka je bil tudi Slovenec Klemen Kosi, ki si je pri hudem padcu na smuku v Bormiu konec decembra zlomil ličnico in nos.

Klemen Kosi

Najhitrejši čas na smukaški progi, dolgi 4270 metrov, je vpisal lokalni matador Beat Feuz (2:29,49), ki je bil najhitrejši že lani. Hiter je bil tudi Švicar Mauro Caviezel (+1,16), Avstrijec Matthias Mayer je na tretjem mestu zaostal 1,27 sekunde.

Najhitrejši od Slovencev je bil, lani enajsti, Martin Čater, ki je vpisal 27. čas prvega treninga (+3,57), Boštjan Kline je bil 33. (+4,33), Miha Hrobat 41. (+5,28), Tilen Debelak je bil z zaostankom 5,99 sekunde 51., Kosi pa je z zaostankom 7,87 sekunde vpisal 65. čas.

Na startu je bil tudi Štefan Hadalin zaradi nastopa na petkovi kombinaciji. Z zaostankom devet sekund je bil 70. Slalomski specialist z Vrhnike je sicer prvi slovenski favorit za vrhunsko uvrstitev v Wengnu na nedeljskem slalomu, potem ko je rezultatsko blokado prekinil z desetim mestom na slalomu v Adelbodnu.

Wengen je z zlatimi črkami zapisan v slovensko športno zgodovino

Dvajsetega januarja 1980 je Bojan Križaj postal prvi Slovenec z zmago na tekmah svetovnega pokala, s čimer je v takratni Jugoslaviji in Sloveniji sprožil pravo smučarsko evforijo. Na obeh progah je bil hitrejši od velemojstra slalomskih in veleslalomskih zavojev Šveda Ingemarja Stenmarka, ki ga je ugnal za 17 stotink.

Bojan Križaj

Tržičan je leto pozneje ponovil uspeh, ko je ugnal tekmovalca Luksemburga Marca Girardellija. Rok Petrovič je bil na slalomski tekmi v Wengnu razred zase 2. februarja 1986, ko je bil Križaj tretji. Križaj je bil tretji tudi 18. januarja 1987. Leta 1995 je bil Jure Košir tretji, leta 2000 je bil Drago Grubelnik tretji, leta 2002 pa Mitja Kunc drugi. Na smukih je najvišje segel Andrej Jerman, ki je bil leta 2011 četrti, ko je prve slovenske wengenske smukaške stopničke zgrešil le za štiri stotinke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija