DOBILI SMO ODGOVOR HRVATOV: Kaj pravijo o tožbi glede arbitraže?

Slovenija

Slovenija je minuli četrtek prejela hrvaški odgovor na tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega pravnega reda, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama, je danes v Bruslju povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič. Rok za odgovor je po njegovih besedah 13. februar.

Hrvaška po neuradnih navedbah v odgovoru, dolgem približno 35 strani, od Sodišča EU zahteva, da slovensko tožbo v celoti zavrne kot nedopustno, ker da ni pristojno odločati o slovenskih zahtevah v skladu z 259. členom pogodbe o delovanju EU. Odgovoru naj bi bil priložen tudi aneks z okoli 50 stranmi. Argument, da sodišče ni pristojno, Hrvaška po neuradnih informacijah utemeljuje s sklicevanjem na nekatere člene statuta in poslovnika Sodišča EU.

Hrvaško zunanje ministrstvo je sicer 21. decembra lani sporočilo, da je Hrvaška ta dan sodišču odgovorila na slovensko tožbo. V kratkem sporočilu za javnost je zapisalo, da je Hrvaška v odgovoru zahtevala, naj sodišče v celoti zavrne tožbo kot nedopustno, ker da ni pristojno o slovenskih zahtevah odločati v skladu z 259. členom pogodbe o delovanju EU, saj se mora spor med Hrvaško in Slovenijo reševati z uporabo pravil mednarodnega prava ter reševanje spora ni odvisno od uporabe prava EU niti od njegove razlage.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija