DOBILI SMO 15. VLADO V ZGODOVINI SAMOSTOJNE SLOVENIJE: Sestavljale jo bodo samo tri stranke

Slovenija

Poslanci državnega zbora so s 53 glasovi za in 28 proti potrdili ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob. Slovenija je s tem dobila 15. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Foto: STA

Vladno ekipo so podprli poslanci Svobode (ena od poslank je še vedno bolniško odsotna), SD, Levice in poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath (poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža se glasovanja ni udeležil).

Nova vladna ekipa bo, tako kot prejšnja, sprva štela 17 ministrov, trije bodo brez resorja. Po sprejetju predloga sprememb zakona o vladi, ki ga je SDS s predlogom za posvetovalni referendum začasno zaustavila, pa bo vlado po napovedih sestavljalo 20 ministrov, eden bo brez resorja.

Vseh 17 ministrov nove vlade je pred DZ že zapriseglo, da bodo spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije.

15. slovenska vlada Roberta Goloba je nasledila vlado prvaka SDS Janeza Janše, ki je po odstopu nekdanjega premierja Marjana Šarca mandat nastopila 13. marca 2020.

Golob je ob uvodni predstavitvi liste ministrskih kandidatov dejal, da so ekipo sestavili iz izkušenih politikov in strokovnjakov, saj da mora vlada biti takoj operativna, ker si ne more privoščiti 100 dni miru. Vlada je uravnotežena tudi po spolu, saj je več kot 40 odstotkov ministric, je poudaril. Izrazil je prepričanje, da bo vladna ekipa delala dobro.

Prva seja vlade bo predvidoma namenjena najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem, med drugim imenovanju državnih sekretarjev pa tudi direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in generalnega direktorja policije. Primopredaje na posameznih ministrstvih bodo po večini potekale v četrtek.

Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica so med ključnimi prioritetami nove ministrske ekipe izpostavile reševanje energetske in prehranske draginje ter reševanje posledic epidemije covida-19, kar bo nova vlada podedovala od prejšnje. Med izzivi prihodnosti so našteli tudi vprašanje javnega zdravstva, solarizacije in elektrifikacije države.

Predstavnika SDS in NSi Anže Logar in Vida Čadonič Špelič sta v ločenih predstavitvah stališč poslanskih skupin izrazila kritičnost do nekaterih ministrskih kandidatov nove vlade. Med drugim sta jim očitala pomanjkanje strokovnosti. Tudi nadaljnjo razpravo so opozicijski poslanci v veliki meri namenili vprašanju kompetentnosti novih ministrov, koalicijski poslanci pa so nasprotno menili, da so novi ministri strokovni in izkušeni.

Foto: STA

Zaradi imenovanj nekaterih poslancev DZ za ministre nove vlade bo prag DZ prestopilo nekaj novih poslancev. Predsednico SD Tanjo Fajon, ki bo v novi vladi prevzela zunanje ministrstvo, bo nadomestil televizijski voditelj Jonas Žnidaršič. V SD bo poleg Fajonove od izvoljenih poslancev minister še dosedanji dolgoletni vodja poslanske skupine Matjaž Han, ki bo opravljal funkcijo gospodarskega ministra. V parlamentu ga bo zamenjal poslanec prejšnjega sklica DZ Soniboj Knežak.

Poslanca Gibanja Svoboda Mateja Arčona, ki bo v novi vladi minister brez resorja, vodil bo namreč urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, bi v parlamentarnih klopeh moral naslediti Danijel Bešič Loredan. A ker je tudi on kandidat za zdravstvenega ministra, bo namesto njega v parlament prišel nekdanji televizijski novinar Aleksander Prosen Kralj.

Foto: STA

V Levici bi koordinatorja Luko Mesca, ki je najprej postal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, morala nadomestiti Asta Vrečko. A ker je Vrečko postala ministrica za kulturo, naj bi namesto nje v parlamentarne klopi sedel dosedanji strokovni sodelavec Levice Dan Juvan, a se mu obeta mesto državnega sekretarja na ministrstvu za delo, so poročali mediji. Tako naj bi poslanec Levice v DZ postal Milan Jakopovič.

Golob je po imenovanju vlade izrazil veselje in ponos nad svojo vladno ekipo. "Ta vlada je v marsičem edinstvena, edinstvena pa je tudi v tem, da je v njej vsa raznolikost in s tem bogastvo naše države," je dejal.

Raznolikost je po njegovem mnenju v tem, da imajo v vladi največje število ministric do zdaj, ljudi z različno izobrazbo, ki prihajajo z vseh koncev Slovenije, in v tem, da združujejo tako politične izkušnje kot tudi svežo, strokovno zagnanost. "Zato, da bomo Sloveniji prinesli boljšo prihodnost," je dejal. Ministrom in ministricam se je zahvalil, da so zmogli ne samo pogum, ampak tudi odločnost, da se pridružijo, da "izpolnimo ljudsko voljo".

Poudaril je, da bo do naslednjega tedna izvedena revizija vseh škodljivih ukrepov zdaj že bivše vlade. Napovedal je, da bodo izpeljali revizijo vseh imenovanj, premestitev, spornih poslov in spornih sprememb zakonodaje. "Hočemo imeti pregled," pravi. Potem pa se bodo sproti odločali, kaj od tega je treba vrniti v prejšnje stanje, "če hočete v normalno stanje".

Glede bodoče zunanje politike Slovenije pa je dejal, da se Slovenija vrača na svoje mesto v Evropi, v jedrno Evropo. Partnerji lahko od vlade pričakujejo, da bo bistveno bolj predvidljiva in usmerjena v krepitev Evropske Unije. "Ne pa da poskušamo s solo akcijami iskati neko svojo zvezdniško mesto, tam kjer mogoče niti ni oportuno, da ga iščemo," je zaključil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  02 .06. 2022 ob  22: 19
Prvi del drži, za drugega pa bodi previden.
Istriano |  02 .06. 2022 ob  16: 03
Plačam 10-procentni davek od oddajanja nepremičnin v najem in nič drugega, v Sloveniji sem dajal državi 4 najemnine na leto. Najemniki, pa plačajo še turistično takso. Davek na "prvo" nepremičnino se plača v Italiji, samo če je luksuzna.

La Legge 27/12/2013, n. 147 ha stabilito che dal 2014 l'IMU si paga sulle case di lusso (categorie A/1, A/8 e A/9) e su tutti gli altri immobili (ad esempio seconde case, laboratori, negozi, capannoni, box e cantine non di pertinenza dell'abitazione principale, terreni, aree fabbricabili).

Pa še to preberi, da vidiš, da ne moreš biti obdavčen v Italiji za nepremično, ki jo imaš v Sloveniji in obratno: Zakon o ratifikaciji Konvencije med Vlado Republike Slovenije in Vlado Italijanske republike o izogibanju dvojnega obdavčevanja.
Martin Kacur |  02 .06. 2022 ob  14: 35
Istriano
Ne xatat vitorije prehitro. Kmalu bomo kot Italijani. V Italiji plačajo davek na nepremičnine ki jih imajo kjerkoli v EU, ne samo v Italiji.
Najboljše bo da kupiš v Vrnjacki banji
Pesceserra |  02 .06. 2022 ob  09: 27
Japajade@,
Ti od tvoje sociale nisi vplačal prav nič. Tle trolaš cele dneve, kaj so ti dali dostop do neta v idriji.Dej dvakrat preberi svoje intelektualne presežke predno objaviš.Še dobro da se ne zavedaš okolice ker v nasprotnem bi imel res težavo.
Istriano |  02 .06. 2022 ob  08: 24
Jaz sem svoje nepremičnine, ki sem jih oddajal, prodal že, ko sta Bratuškova in potem Cerar dvignila davek na oddajanje, tako da so ti pobrali štiri najemnine na leto. Potem sem kupil dva apartmaja v Dolomitih in naj me tam obdavčita tov. Kordiš in tov. Mesec, he he. Tudi Boscarol se ni včeraj rodil in je vse prodal preden so prišli tovariši na oblast. In zdaj bom užival, ko vas bodo tej, ki ste jih volili udrihali s palicami (davki) po hrbtih. Za JJ, pa nisem nikoli bil, ker pri naši hiši so bili nonoti in pranonoti vsi partizani, torej proti domobrancem.
japajade |  02 .06. 2022 ob  07: 56
-6
Istriano@, če bi najbolj pokvarjen slovenski politik JJ vrnil denar od preprodaje orožja, če prva vlada JJ ne bi uničila slovenskega gospodarstva , če prva vlada JJ ne bi uničila slovenskih bank, potem bi bili tudi davki manjši ali nekaterih ne bi bilo potrebno uvest! Za nepremičnie je prav, da se uvede davek, saj so si nekateri s pomočjo "Jazbinškovega zakona" nagrabili nemalo stanovanj za drobiž ! Jazbinškov zakon, ki ga je potrdila demosova vlada, je bil sistemska kraja denarja iz sklada v katerega smo vplačevali vsi zaposleni državljani in od tega so imeli koristi samo nekateri, povečini s pomočjo partije, kateri so potem v zahvalo vsi končali med radikalnimi desničarji , ki še sedaj pluvajo po bivšem sistemu in posredno tudi po davku , ki bo uveden!
Martin Kacur |  02 .06. 2022 ob  07: 14
Prva nepremicnina gratis, vsaka naslednja obdavčena.. Edino pravilno.
Istriano |  01 .06. 2022 ob  20: 51
Tega bodo zrušili lastno volivci, ko jim bo obdavčil nepremičnine. To bo še smeha.