DOBER ZAČETEK TURISTIČNE SEZONE: V Izoli hoteli za praznike že skoraj polni, v ostalih obalnih občinah še nekaj prostih kapacitet

Slovenija

Nastanitve v nekaterih najbolj obiskanih turističnih krajih so za prvomajske praznike dobro zasedene, večinoma bolje kot lani, kar nakazuje tudi dobro poletno sezono. Potem ko jih je v Bohinju nedavno presenetil dober obisk med veliko nočjo, tudi za bližajoče praznike pričakujejo dobrega. Izolski hoteli pa so zadnji vikend aprila skoraj že polni.

Na Gorenjskem višja zasedenost kot lani nakazuje uspešno poletno sezono

V gorenjskih turističnih središčih med prvomajskimi prazniki kaže na dobro zasedenost, višjo kot v enakem obdobju lani. To nakazuje zelo uspešno poletno sezono.

Bohinj tradicionalno za velikonočne in prvomajske praznike ni bil posebno dobro zaseden, saj so ljudje v tem času običajno raje izbirali toplejše kraje. "Tokrat pa se je zadeva obrnila. Očitno je covid vnesel dodatne spremembe v navade ljudi in letos je bila velika noč v Bohinju izredno dobra. V hotelih smo beležili kar 90-odstotno zasedenost in podobna zasedenost ne nam obeta tudi za prvomajske praznike," je za STA povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Po trenutnih rezervacijah bodo bohinjski hoteli zasedeni od 70- do 100-odstotno. Zelo dobra zasedenost se napoveduje tudi v zasebnih nastanitvah. Prevladovali bodo tuji gostje, Slovencev bo, kot kaže, okoli 15 odstotkov, med tujci pa bo največ Nemcev, Čehov, Madžarov, Avstrijcev, Italijanov, Belgijcev in Poljakov. Če so ti prazniki pokazatelj, kakšna bo poletna turistična sezona, potem bo, kot je izpostavil Langus, ta letos izjemna. Pričakujejo sicer podobno sezono kot lani, ko je bila že rekordna.

Na Bledu medtem številk iz rekordnega leta 2019 še ne dosegajo, vendar so že blizu. Lani so našteli 960.000 prenočitev, medtem ko je v letih 2018 in 2019 ta številka presegla milijon. V prvih treh mesecih letošnjega leta so zabeležili nekaj manj kot 86.000 nočitev, vendar gre za obdobje, ko je bilo na Bledu zaradi manjšega obiska več hotelov še zaprtih, tudi sobodajalci so kapacitete začeli večinoma odpirati šele ob velikonočnih praznikih. Za prvomajske praznike pa bodo, sodeč po poročilih hotelirjev, kapacitete ponovno zelo dobro zasedene.

V Sava Turizmu so ocenili, da bo zasedenost v njihovih blejskih hotelih med prazniki dobra in tudi boljša kot v enakem obdobju lani, se pa še najde kakšna prosta soba. Tudi v času prvomajskih praznikov bodo sicer prevladovali tuji gostje, in sicer iz ZDA, Nemčije, Švice, Madžarske, prihajajo tudi iz Tajvana in drugod. Kar se tiče pričakovanj za poletno sezono, pa bo glede na trenutna povpraševanja poletna sezona primerljiva z lansko, so za STA ocenili v Sava Turizmu.

Boljša zasedenost kot v enakem obdobju lani se za prvomajske praznike obeta tudi Kranjski Gori. Trenutna zasedenost nastanitev družbe Hit Alpinea je okoli 75-odstotna, beležijo pa še kar nekaj povpraševanja tik pred zdajci. Z naskokom so najštevilčnejši domači gostje, ki jih je okoli 40 odstotkov, sledijo Italijani s 14 odstotki, nato Srbi in Poljaki.

Podobna zasedenost se obeta tudi v Alpskem resortu Špik, kjer bodo med prazniki gostili tudi skupino 90 študentov iz Francije. Zasedenost Kampa Špik bo medtem odvisna predvsem od stabilnosti vremena, zasedenost igralniško-zabaviščnega centra Korona pa ni povezana niti s sezonskostjo niti s klasičnimi počitniškimi vikendi, temveč z dogodki v igralnici, so za STA pojasnili v Skupini Hit, ki je največji ponudnik turističnih kapacitet v Zgornjesavski dolini.

Pričakujejo tudi uspešno poletno sezono. "Prvomajski prazniki so zagotovo pokazatelj poletne sezone, obe sezoni sta si namreč podobni v strukturi gostov in stopnji rasti povpraševanja," je pojasnil direktor Hit Alpinee Milan Sajovic in dodal, da poletno sezono pričakujejo z optimizmom. Računajo, da bo daljša od lanske in bosta okrepljeni zlasti pred in posezona.

Na Obali ob že dobri zasedenosti pričakujejo še rezervacije v zadnjem trenutku

Tudi izolski hotelirji poročajo o zelo dobri zasedenosti, posebej zadnji vikend aprila. Takrat so hoteli praktično skoraj polni, sicer pa se splošna slika zasedenosti kapacitet po ocenah nagiba prek 85 odstotkov. Pričakujejo še last minute rezervacije.

Poleg domačih gostov so rezervacije opravili tudi Avstrijci, Nemci, Madžari, Italijani, Čehi in Poljaki. Lani se je pričelo intenzivno vračanje obiskovalcev iz tujih tržišč, največji porast v primerjavi z letom 2021 so lani zaznali na avstrijskem in nemškem tržišču. Bo pa v Izoli živahno tudi v obdobju po praznikih, ko že 6. maja pripravljajo drugi Pomol okusov, so sporočili iz Turističnega združenja Izola.

Tudi hoteli v Portorožu in Piranu bodo med prvomajskimi prazniki dobro zasedeni, med tujimi gosti bodo prevladovali Italijani, Avstrijci, Nemci, Srbi, Madžari in Čehi, so pojasnili v Turističnem združenju Portorož.

Na območju Ankarana bo zasedenost turističnih zmogljivosti med prazniki predvidoma 85-odstotna. Okoli 60 odstotkov bo domačih gostov, ostalo predstavljajo tuji gosti, večinoma nemško govoreči, so za STA sporočili z Občine Ankaran.

V Kopru pravijo, da prav s prvomajskimi prazniki odpirajo tisto pravo spomladansko sezono. Trenutno so večje nastanitvene zmogljivosti zasedene med 60 in 70 odstotki, podobno je tudi stanje z rezervacijami med počitnicami in prazniki prihodnji teden.

"Pričakujemo pa, da se bo na račun rezervacij v zadnjem trenutku zasedenost dvignila čez 80 odstotkov. Kot kaže, bo med gosti največ domačih, pa tudi gostov iz Italije, Nemčije in Poljske," so za STA pojasnili na Zavodu za turizem, kulturo in mladino Koper.

Na Rogli v glavnem domači gosti, goste pričakujejo tudi na Kočevskem

V Termah Zreče in na Rogli bodo v času prvomajskih počitnic gostili največ slovenskih gostov, in sicer 73 odstotkov. Med tujci bo največ Nemcev, Hrvatov, Avstrijcev in Italijanov. Število nočitev je bilo pred dnevi na ravni predkoronskega leta 2019, glede na povpraševanja pa pričakujejo še kar nekaj rezervacij v zadnjem hipu, so pojasnili v Uniturju. Program v času prvomajskih praznikov med drugim vključuje tudi tradicionalne prvomajske aktivnosti, kot sta praznična budnica godbe na pihala in prvomajski pohod.

V Mariboru ter pod in na Pohorju na podlagi neformalnih podatkov nekaterih nastanitvenih ponudnikov pričakujejo v času prvomajskih praznikov okoli 50-odstotno zasedenost. Predvidoma bo mesto z okolico obiskalo več tujih kot domačih gostov, med tujci bodo predvsem Madžari, Hrvati, Avstrijci in Nemci.

V občini Kočevje podatka o povprečni zasedenosti turističnih kapacitet v času prvomajskih praznikov nimajo, nanj je mogoče delno sklepati le iz podatka o rezervacijah v Hostlu Bearlog in Campu Jezero. Gre za vidnejša ponudnika turističnih zmogljivosti, s katerima upravlja Javni zavod za turizem in kulturo Kočevje.

Po podatkih slednjega imajo v hostlu zaenkrat rezervacije za 10-odstotno zasedenost, pri čemer zaradi samega tipa nastanitve glavnino rezervacij pričakujejo tik pred prazniki. Pričakujejo goste iz Slovenije, Nemčije in Italije. V Campu Jezero imajo zaenkrat le dve rezervaciji šotorišč gostov iz Slovenije. V lanskem letu je bila zasedenost kampa v času počitnic okoli 30-odstotna, večji obisk je tam poleti.

V najbolj prepoznanih turističnih destinacijah v občini Ribnica med prvomajskimi prazniki v povprečju pričakujejo od 50- do 80-odstotno zasedenost, kar je približno enako kot lani. Napovedani so tako domači kot tuji gosti. V ribniškem hotelu VilaDeCasa naj bi bila zasedenost okoli 60-odstotna, pri čemer bodo večji del predstavljali domači gostje, tuji okoli šestino. Na Škrabčevi domačiji imajo rezerviranih polovico kapacitet, v gostišču Harlekin 80 odstotkov.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija