DOBAVITELJ SPORNIH VENTILATORJEV BI SE RAD UMAKNIL: Zdravnik, ki jih je problematiziral, deležen groženj

Slovenija

Podjetje Geneplanet, glavni dobavitelj ventilatorjev Sloveniji v času izbruha epidemije novega koronavirusa, je po seriji medijskih prispevkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme danes državi predlagalo razvezo pogodb. Podjetje po besedah njenega direktorja Marka Bitenca želi zaščititi svoje dobro ime.

Marko Bitenc

Bitenc je razvezo pogodb predlagal v dopisu, naslovljenem na v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve Tomija Rumpfa, s pojasnilom, da "pojavljanje družbe v navedenem negativnem kontekstu brez utemeljenega razloga škoduje mednarodnemu ugledu in dobremu imenu naše družbe".

Zavodu predlagajo razvezo pogodb za dobavo ventilatorjev v delu, kjer še ni bila izpolnjena, odkup že dobavljenih respiratorjev po dobavni ceni in razvezo pogodb za dobavo zaščitnih mask v delih, kjer te še niso bile izpolnjene.

dr. Rihard Knafelj

V četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija se je namreč odprlo vprašanje ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30, ki jih je zavod za blagovne rezerve naročil pri Geneplanetu.

Eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb respiratorjev, Rihard Knafelj je v oddaji ponovil, da ta ventilator ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19. Zato je izrazil presenečenje z odločitvijo države, da se odloči za ta ventilator.

Moje ime meseca aprila: - dr. RIHARD KNAFELJ - Dr. Rihard Knafelj se je izkazal kot izjemen strokovnjak za...

Objavil/a Ivan Gale dne Petek, 01. maj 2020

Počivalšek naročil "golfe namesto mercedesov"

Očitke je v oddaji zanikal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je zatrdil, da to ni edino strokovno mnenje, ki so ga dobili, in pojasnil, da so te ventilatorje kupili, ker so bili v tistem trenutku na voljo, tudi če niso bili mercedesi, ampak golfi.

Tudi Bitenc je v oddaji vztrajal, da so dobavljeni ventilatorji ustrezni, kar da potrjujejo številna naročila iz drugih držav. Ob tem je zanikal trditve namestnika direktorja zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta, da je bilo podjetje Geneplanet v postopku naročanja favorizirano.

Zdravko Počivalšek

Po besedah Galeta je namreč Počivalšek pri zavodu posredoval za 100-odstotno predplačilo Geneplanetu, še preden je bila izdana bančna garancija. Geneplanet je bil, kot je razvidno iz ponudbe, edini, ki je imel za osem milijonov predplačila le 50-odstotno bančno garancijo. Drugi dve podjetji - RAM2 in Gorenje - sta imeli bančno garancijo v 100-odstotnem znesku avansa. Četrto podjetje Interpart pa avansa sploh ni prejelo, je še poročala Tarča.

Poleg tega je bila ponudba Geneplaneta najdražja izmed vseh. Prav tako niso dostavili ventilatorjev do predvidenega roka 15. aprila, zato je bila pogodba podaljšana do 15. maja. Do sedaj je podjetje dostavilo 110 ventilatorjev, do 15. maja jih mora skupaj 220, so navedli v oddaji.

Ivan Gale

"Navedena poslovna razmerja z družbo Geneplanet so postala podlaga za številna politična in strokovna obračunavanja v medijih, ki se iz dneva v dan stopnjujejo. V družbi Geneplanet smo tako pri sklepanju poslovnih razmerij kot tudi pri izvajanju sprejetih obveznosti ves čas ravnali zakonito, skrbno in v skladu z dobro poslovno prakso," je zapisal Bitenc.

Zaradi želje po zaščiti mednarodnega ugleda in dobrega imena podjetja je zato v dopisu predlagal takojšnjo sporazumno prekinitev medsebojnega sodelovanja. Po predlogu bi podjetje nazaj odkupilo že dobavljene respiratorje Sirius R30 in prekinilo dobavo preostalih respiratorjev, obenem pa bi prekinilo tudi nadaljnjo izvajanje pogodb za dobavo zaščitnih mask.

Ventilator Siriusmed R30

Kot je danes še sporočilo podjetje, bo v ponedeljek predstavilo vse dokumente in argumente v zvezi z dobavami zavodu ter odgovorilo na vsa odprta vprašanja o kakovosti in uporabnosti ventilatorjev sirius R30.

Počivalšek: Javni linč je zalegel

Na korak podjetja se je medtem na Twitterju odzval tudi gospodarski minister. "Javni linč vseh, ki smo sodelovali v nabavi zaščitne opreme, je zalegel," je zapisal. Kot je pojasnil, je ministrstvo za zdravje že pozvano, da poda mnenje o tem, ali slovensko zdravstvo potrebuje že dobavljene ventilatorje ali pa jih, kot to predlaga dobavitelj, vrnemo. "To imamo, ko se izgubi smisel za konstruktivnost in sodelovanje. Žal," je še dodal Počivalšek.

Knafelj deležen groženj

Zdravnik Rihard Knafelj, član neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je ocenjevala ponudbe ventilatorjev, je bil po nastopu v četrtkovi oddaji Tarča deležen groženj. Te je tudi prijavil policiji. Zaradi varovanja osebnih podatkov na policiji podrobnosti niso razkrili, so pa potrdili, da so prejeli prijavo groženj preko družbenih omrežij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  03 .05. 2020 ob  14: 12
seveda se je oglasil priznani ekonomist strokovnjak za trgovino in dobavo ManofSteel !!!
Erazem |  03 .05. 2020 ob  11: 33
Nisem strokovnjak in mi ni jasno, kako so v celjski bolnišnici iste te aparate uspešno uporabili pri 16 pacientih. Me lahko kdo razsvetli?
ManofSteel |  03 .05. 2020 ob  09: 03
-3
GALEOTI in KNAFELJ po obrazu se Vama vidi čigava sta ! Tudi za takšne bo pela palica...kad tad !
ManofSteel |  03 .05. 2020 ob  09: 00
-2
Ta dva spodaj s komentarji samo dokazujeta, da nimata tri čiste o trgovini in dobavi. Zanimivo, da možgani zlate ribice se ne spominjajo, ko je v Italiji bilo nemogoče pridobit ventilatorjev iz tujine. Logično, ker je bilo toliko povpraševanja, da jih enostavno ni bilo več na tržišču. Kar pomeni, da se je proizvodnja začela organizirat in obenem izdelovat nove ventilatorje. Nobeden pa ne govori več o tem, da za nove ventilatorje je treba čakat vsaj 4 mesece, ker jih je treba najprej testirat še preden gredo v prodajo. V Italiji niso imeli časa za čakat na nove ventilatorje in so se določeni domači podjetniki začeli lotevat podvodnih mask, da bi jih predelali v ventilatorje. In to jim je tudi uspelo, ker Italijani niso želeli več čakat s testiranjem so se odločili, da bodo začeli jih uporabljat za vsako ceno, saj so vedeli, da za izgubit nimajo kaj, lahko samo pridobijo. in tako so rešili veliko življenj zahvaljujoč domačim predelanim ventilatorjem. Zgodba je še daljša...veliko je tega, kar so naši dobro plačani mediji spregledali in načrtno tudi molčali z namenom, da bi zrušli Janševo vlado. E NE BOSTE VEČ ! SMRT KOMUNIZMU IN LOPOVLUKU !
kokodek |  03 .05. 2020 ob  07: 30
v tej državi je že logično, da kdor opozarja na napravilnosti in se ne strinja z oblastjo, je deležen groženj.
vseved |  02 .05. 2020 ob  21: 42
BOLJ KO MEŠAJO , BOLJ SMRDI . VSAJ OD GANTARJA IN KOZLOVIČEVE BI PRIČAKOVAL, DA SE UMAKNETA IZ VLADE , PA STA OČITNO TUDI ONADVA Z ROKAMI GLOBOKO V VREČI IZ KATERE SE KRADE.