SERGEJ PINTER O ENERGETSKI KRIZI: "Škarje in platno ima v rokah EU, mi lahko samo gasimo požar"

Koper

Kot smo že poročali, so posledice visoke rasti cene elektrike negativno odražajo tudi na obalnem gospodarstvu, saj dobivajo obrtniki in podjetja nekajkrat višje račune za elektriko. Kdaj in kako bo država pomagala podjetjem, še ni znano, jasno pa je, da se bodo ob taki rasti stroškov kmalu pojavile resne težave, ki bi lahko vodile tudi v stečaje in s tem izgubo številnih delovnih mest. Ker torej postajajo poslovne razmere za številna podjetja in obrtnike nevzdržne, smo se za oceno aktualne situacije obrnili tudi na Območno obrtno-podjetniško zbornico (OOZ) Koper. 

"Zaradi višjih stroškov elektrike in kurjave bo problem zmanjšanje kupne moči prebivalstva, s tem bodo naši obrtniki imeli manj prometa in še težje plačevali drago energijo. Gospodarstvo, tako obalno kot vsako drugo, lahko začne zelo hitro ugašati, predvsem če veliki porabniki energije začnejo ugašati proizvodnjo. Potem se proizvodno-logistična veriga ustavi, saj pride do domino efekta," je prepričan predsednik OOZ Koper Sergej Pinter.

Vzroke za zdajšnjo energetsko krizo vidi predvsem v zgrešeni energetski politiki Evropske unije, zlasti Nemčije, v zadnjih 20 letih, vezavi cene elektrike na ceno plina ter pretirani liberalizaciji skupnega evropskega trga z energijo. Pinter pri tem opozarja tudi na opuščanje termoelektrarn, jedrskih elektrarn ter pretirano zanašanje na veter in sonce, ki da ne dajeta kakšnih resnih rezultatov.

Slovenija je sicer precej samozadostna na področju proizvodnje električne energije, žal pa nam to po mnenju Pinterja prav nič ne pomaga. "Smo del enotnega evropskega tržišča, cena pa se oblikuje na borzi. Posledično tudi naša politika ne more narediti kaj dosti. Ker je to skupni evropski problem, ima za njegovo rešitev v rokah škarje in platno Evropska komisija, ki mora ločiti ceno elektrike od cene plina. Cena elektrike je namreč v večjem delu vezana na ceno plina kot posledica predelave nemških TE iz premoga na ruski plin. Če jim bo to uspelo, lahko v drugem koraku omejijo samo ceno elektrike," poudarja Pinter.

Ali lahko obrtnikom in podjetnikom priskoči na pomoč zbornica? "Naša krovna organizacija Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije se trudi pri državi izposlovati čim višjo pomoč za čim širši krog upravičencev. Naše vodstvo je dnevno v kontaktih s pristojnimi ministri." A kot še pravi Pinter, ima ključ za rešitev težav v rokah skupna evropska politika: "Nacionalne in lokalne politike bodo ob pomoči organizacij, kot je naša, lahko samo "gasile požare"." 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija