Diana Koloini kazensko ovadena, SSG še vedno brez vodje

Trst

Predsednica upravnega sveta Slovenskega stalnega gledališča (SSG) Trst Maja Lapornik je v minulih dneh vložila kazensko ovadbo zoper Diano Koloini, ki je bila do konca leta 2013 umetniška vodja oziroma uradno umetniška koordinatorka teatra. Z ovadbo, s katero jo obtožuje obrekovanja, je bila Koloinijeva na tržaškem sodišču seznanjena v torek.

Predsednica upravnega sveta Koloinijevo po poročanju današnjega Primorskega dnevnika obtožuje, da jo je v nekaterih pismih kazala v žaljivi luči. Gre za pisma, ki jih je poslala slovenskemu ministrstvu za kulturo, predstavnikom krovnih organizacij - Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) in Sveta slovenskih organizacij (SSO) - ter nekaterim vidnejšim osebnostim slovenske skupnosti v Italiji.

SSG že dober mesec deluje brez umetniškega vodstva

Z njimi je želela, kot piše dnevnik, informirati o dogajanju v osrednji gledališki ustanovi Slovencev v Italiji, ki se je po njenem mnenju znašla v krizi in stanju velike negotovosti zaradi neodgovornega ravnanja upravnega sveta. Zaradi njegovih izbir oziroma neizbir SSG namreč že dober mesec deluje brez umetniškega vodstva, prav tako pa ni znano, kdo bo izpeljal do konca sezono 2013/14, ki jo je začrtala Koloinijeva.

V ponedeljek bi se morala sestati skupščina ustanoviteljev SSG Trst, to so SKGZ, SSO, Društvo slovensko gledališče, dežela Furlanija-Julijska krajina, pokrajina Trst in občina Trst, vendar je bila odpovedana. Na njej bi morali izvoliti nov upravni svet SSG, saj bo trenutnemu februarja prenehal mandat.

Koloini SSG Trst umetniško usmerjala 15 mesecev

Upravni svet teatra je sicer že oktobra lani objavil razpis za mesto umetniškega koordinatorja SSG, ker se je Koloinijevi pogodba iztekla zadnji dan leta 2013. Na razpis se je prijavilo pet kandidatov, ki so novembra lani opravili tudi pogovor. Vendar pa je zatem, kot so sporočili iz gledališča, ena izmed članic skupščine SSG pozvala upravni svet, naj zaradi skorajšnjega izteka svojega mandata imenovanje novega umetniškega koordinatorja prepusti naslednji sestavi, čemur je upravni svet tudi pritrdil.

Kot so za STA povedali v gledališču, je skupščina ustanoviteljev, ki bo na dnevnem redu imela imenovanje novega upravnega sveta, zdaj predvidena za torek, 4. februarja. Svet, ki bi odločal o novem umetniškem koordinatorju, bi se tako lahko sestal že naslednji dan. V vsakem primeru bo izbira umetniškega vodje povsem njegova: lahko se bo vezal na že izpeljani razpis ali pa objavil novega, kajti pogoji izbire v statutu niso določeni, je pojasnila vodja računovodstva Barbara Briščik.

Diana Koloini je SSG Trst umetniško usmerjala 15 mesecev. Bila je ena od sedmih umetniških vodij, ki so se v gledališču zamenjali v zadnjih petih letih.

Deli novico: