DEŽ NI PREGNAL PROTESTNIKOV: Včeraj so se ponovno zbrali tudi v Kopru

Koper

Kljub slabemu vremenu so se na ulice slovenskih mest znova podali številni protestniki, ki so večinoma s kolesarjenjem izražali nezadovoljstvo z vladnimi ravnanji. V prestolnici se jih je po prvih ocenah znova zbralo več tisoč, nekateri so se množici pridružili tudi na skirojih, rolkah ali peš.

Protestniki so že četrti petek zapored v znak protesta zvonili s kolesarskimi zvončki in trobili s trobljami, slišati je bilo že znane vzklike "lopovi" in "svobode ne damo".

Proteste sicer organizira več iniciativ, ki so h kolesarjenju vabile prek družbenih omrežij. Na Facebook skupini Protest z balkonov opozarjajo, da vlada Janeza Janše pod krinko boja proti novemu koronavirusu uvaja izredne razmere in vsakodnevno krati svoboščine ljudi. Ena za drugo pa da se vrstijo sporne poteze oblasti. Protest so sprva izražali z balkonov, pred mesecem dni pa so se prvič usedli na kolesa.

Tudi na transparentih je bilo danes videti opozorilo vladi, da za pravice ne bodo prosili in da se ji čas izteka.

V prestolnici so se kolesarji sicer zapeljali po nekaterih cestah, po Slovenski, Aškerčevi, Prešernovi, Tivolski in delu Dunajske, znova pa so krožili tudi po deloma zaprtem Trgu republike pred poslopjem DZ. Policija je sicer območje okoli parlamenta tudi danes deloma zaprla. "Tako na meji kot v Ljubljani, ograja mora pasti," pa so protestniki vrnili s transparentom.

Minuli teden so proteste sicer podprle tudi nekatere opozicijske stranke, a so jim nekateri državljani sporočili, naj ne nabirajo političnih točk na njihov račun. "Ne levi ne desni, svobodni in zaposleni," je bilo danes prebrati na enem od transparentov.

V Mariboru je bilo ključno prizorišče znova Trg Svobode, tudi tam pa so se kolesarji podali tudi na vožnjo po mestu. Zbrali so se tudi v Kopru in Celju, a v manjšem številu kot v prestolnici.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  18 .05. 2020 ob  16: 08
Najlepša je bila tista ograja, ki je bila postavljena okoli Ljubljane. Tisti, ki jo je postavil jih je naučil vsaj kulture pozdravljanja. ADIO uporabljajo še po 75 letih.
Danes bi bi lahko bila višja brez vrat.
Lenuhi po tem pa ADIO
Erazem |  17 .05. 2020 ob  18: 35
Reper (naziva raper si ne zasluži) Zlatan Čordić Zlatko je tudi protestiral proti vladi. Ta ista Vlada RS mu je podarila 1.750 evrov temeljnega dohodka in za 200 evrov višji dodatek za veliko družino (saj se več kot očitno uspešno razmnožuje). Kot samozaposlenemu v kulturi pa mu prispevke (400 evrov na mesec) itak država že plačuje.
Zanima me samo še to, kdaj bodo v Ljubljani protestirali proti Jankoviću zaradi neštetih zadev ali pa vsaj zaradi kanalizacije nad vodnimi viri.