DESUS IMA NOVEGA PREDSEDNIKA: Vodenje prevzema Ljubo Jasnič (VIDEO)

Slovenija

Vodenje DeSUS prevzema Ljubo Jasnič, sicer nekdanji generalni sekretar stranke. Na današnjem volilnem kongresu v Ljubljani, ki je bil tretji v letu in pol, so mu delegati namenili 54 od 117 glasov. Srečko Felix Krope jih je dobil 38, Gorazd Žmavc pa 24. Ena glasovnica je bila neveljavna. Podpredsednica stranke je postala Julijana Bizjak Mlakar.

Jasnič je po izvolitvi v nagovoru delegatom dejal, da si želi iskrenega sodelovanja z vsemi. "Vaš glas razumem kot glas za enotnost in vrednote DeSUS," je dejal, pa tudi za to, da bodo naredili vse, da bodo na prihodnjih volitvah znova prišli v parlament. V izjavi novinarjem po izvolitvi je ugotavljal, da je bil kongres miren, vsebinski, optimističen. "To daje upanje, da se bomo lahko zelo hitro konsolidirali in nadaljevali pot, ki jo moramo," je prepričan.

Napovedal je, da se bo že v ponedeljek zjutraj dogovoril za pogovor s poslansko skupino DeSUS. "Treba je priti skupaj, se dogovoriti, delati skupaj. Stranka brez parlamentarne skupine ni 'prava stranka', poslanska skupina brez stranke pa tudi ni 'prava'," je prepričan. Obžaloval je osip poslanske skupine od začetka mandata. Po njegovih besedah bodo videli, ali je mogoče v poslanski skupini še kaj narediti, in ugotovili, kje so prioritete.

Želi si, da bi poslanci, ki tudi iz opozicije večkrat podprejo vlado, zastopali stališča, ki jih bodo sprejeli v stranki, da torej ne bodo "solirali", temveč enotno s stranko nastopali tudi navzven. Tako ni konkretno odgovoril na vprašanje, v kolikšni meri naj bi DeSUS v prihodnje podpiral vlado in njene projekte. Napovedal pa je, da bo DeSUS odločal v korist svojega članstva in tistega, kar Slovenijo pelje naprej.

Jasnič je napovedal, da se bo sestal tudi z vodji drugih poslanskih skupin. V preteklih dneh naj bi se sicer pojavila ugibanja o morebitnem prestopu predsednika DZ Igorja Zorčiča (NeP) v poslansko skupino DeSUS. Jasnič je na to vprašanje odgovoril, da bo opravil razgovore z vsemi poslanskimi skupinami in ugotavljal, kje imajo stične točke. Zatem bodo organi stranke obravnavali predlog, ki ga bo pripravil.

Novi predsednik DeSUS je Ljubo Jasnič! Čestitke!????

Posted by DeSUS - Demokratična stranka upokojencev Slovenije on Saturday, June 19, 2021

Poslanska skupina javno ni podprla nobenega kandidata, neuradno pa naj bi bili bolj naklonjeni Žmavcu. Jasnič je pojasnil, da se z njimi ni pogovarjal. Po njegovem mnenju je sodelovanje vodstva s poslansko skupino lahko boljše kot v preteklosti zato, ker je človek združevanja oz. ni konflikten. To je, kot pravi, dokazal na vseh področjih, kjer je doslej delal. Meni, da bodo našli skupen jezik tudi s poslansko skupino.

"Ko si spodaj, je najlažja pot navzgor," pa je dejal glede nizke javnomnenjske podpore stranki v tem trenutku. Napovedal je, da bodo naredili vse za to, da se v tej hoji navzgor ne bodo zadihali, teren pa bo povedal, ali bodo v tem uspešni ali ne.

V svojem predvolilnem nagovoru je Jasnič ocenil, da stranke v javnem mnenju niso pokopale programske točke. "Tisto, kar pa je stranko dobesedno uničilo, je nespoštovanje vrednot, ki jih je in bi jih morala stranka vedno zastopati," je prepričan. Po njegovih besedah z vrednotami ni mogoče barantati, "kot na primer s posameznimi postavkami v demografskem skladu", z vrednotami ni mogoče trgovati in jih ponujati na politični tržnici. Do predloga zakona o demografskem skladu je namreč kritičen. Po Jasničevem mnenju morajo v stranki razčistiti, katere vrednote v družbi še podpirajo in katere zavračajo. "Potem se bo preprosteje odločiti, katere poteze vlade bomo in katerih ne bomo podpirali," je dodal.

13. Kongre stranke DeSUS

13. kongres stranke Desus

Posted by DeSUS - Demokratična stranka upokojencev Slovenije on Saturday, June 19, 2021

Bizjak Mlakarjeva, ki so jo danes izvolili na podpredsedniško mesto, ki se je sprostilo po odstopu Irene Majcen, je zadovoljna. Meni, da so v vodstvu stranke zdaj ljudje, ki so zelo kompatibilni, delijo vrednote, imajo organizacijske sposobnosti in druga znanja, da lahko trende v stranki zasučejo. Verjame, da bodo pridobili zaupanje članstva in dosegli rezultate.

Jasnič je že tretji predsednik stranke z mandatom kongresa v letu in pol. Januarja je po 15-letnem vodenju Karla Erjavca stranko prevzela Aleksandra Pivec, a je že septembra odstopila, Erjavca pa so 5. decembra ponovno izvolili za predsednika. 17. decembra je DeSUS zapustil vlado Janeza Janše, Erjavec pa je po neuspešni kandidaturi za novega predsednika vlade ter po napetostih v stranki marca odstopil, kar je pripeljalo do današnjega kongresa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija