DESUS DANES O PRIPRAVAH NA KONGRES: Tudi če bodo podprli interpelacijo zoper Pivčevo, bo ona ponovno kandidirala

Slovenija

Po dveh tednih se bodo danes ponovno sešli organi stranke DeSUS. Osrednja točka sej izvršnega odbora in sveta stranke bo priprava na kongres DeSUS, ki bo predvidoma konec novembra. Kandidaturo na njem je že napovedala bivša predsednica Aleksandra Pivec, medtem je začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar takšno možnost zavrnil.

Dogajanje v DeSUS je vidneje na očeh javnosti vse od sredine poletja, ko se je bivša predsednica stranke Aleksandra Pivec znašla pod očitki javnosti zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Zaradi suma kršitve zakona o integriteti je Komisija za preprečevanje korupcije zoper Pivčevo uvedla postopek.

Sama je očitke zanikala, toda poslanska skupina se je predsednici odrekla in zahtevala njen odstop. Sledili so zapleti okoli interpretacije pristojnosti sveta stranke za razrešitev vodstva stranke. Ko je Pivčeva ugotovila, da v organih stranke ne uživa večinske podpore, je s položaja vendarle odstopila, njen položaj je kot začasni zastopnik stranke prevzel minister za zdravje Tomaž Gantar.

Ta je sicer že napovedal, da za predsednika na kongresu DeSUS ne namerava kandidirati. Za razliko od Pivčeve, sicer kmetijske ministrice, ki pa jo je medtem v teh dneh doletela še interpelacija iz opozicijskih vrst. Pivčeva jo je sicer označila kot tipičen primer zlorabe instituta interpelacije z namenom rušenja vlade.

Razhajanja v DeSUS je v tem pogledu še dodatno podkrepila ocena vodje poslanske skupine Franca Jurše, da razpoloženje v poslanski skupini kaže, da bi interpelacijo lahko podprli. Je pa Jurša obenem pojasnil, da pričakujejo, da se bo vprašanje ministrovanja Pivčeve razrešilo še pred kongresom stranke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija