Deset najpogostejših goljufij s hrano

Kulinarika

Danska poslanka v Evropskem parlamentu Ester De Lange je v svojem poročilu o goljufijah s hrano naštela tudi deset živil, s katerimi najpogosteje goljufajo. Na seznamu so olivno olje, ribe, žita, med, kava, čaj, začimbe, vino, sadni sokovi in mleko.

Poleg tega je izpostavila še živila, ki jih prodajajo pod oznako ekološko pridelanih, pa se pogostokrat izkaže, da ni tako. 

Med manj pogoste goljufije pa spadata tudi prodaja industrijske soli (za posipavanje cest) za namene uživanja, torej kot kuhinjsko sol, pa tudi prodaja konjskega mesa za goveje meso.

Predlagala je tudi, da Evropska komisija zahteva, da FVO (evropska inšpekcija za hrano) v redni nadzor vključi tudi nadzor nad goljufijami s hrano ter vzpostavi primerno komunikacijo med Europolom in inšpekcijskimi službami.

Poslanka De Lange je pri tem izpostavila dejstvo, da zakonodaja o hrani sploh ne obravnava goljufij in zato nad tovrstnim ravnanjem ni rednega nadzora, ampak le ob izbruhih afer. Priporočila je, da je treba vzpostaviti normativne oz. zakonodajne okvire za goljufije s hrano.

Svoje poročilo je zaključila s predlogom resolucije, ki bo naložil Komisiji izvedbo predlaganih ukrepov, vključno z višino finančnih kazni za kršitelje.

Deli novico: