ĐENIO ZADKOVIĆ O SVOJEM PRVEM LETU VODENJA V PIRANU: "Namesto stranke sem izbral občino" (VIDEO)

Piran

Ko je Gibanje za Občino Piran (GZOP) lani nastalo na Facebooku, nihče ni verjel, da bo v tako kratkem času dobilo toliko privržencev in slavilo na lokalnih volitvah. Eden glavnih pobudnikov gibanja, ki je preraslo v stranko, je bil zdajšnji piranski župan Đenio Zadković. V intervjuju za Regional je po svojem prvem letu županovanja priznal, da ga je presenetilo, kako stvari v praksi ne tečejo tako hitro, kot si je zamislil. A da ga leto, polno preizkušenj in turbolenc – med drugim je junija izstopil iz stranke GZOP – ni zlomilo.

Piranski župan Đenio Zadković

"Kot novinec sem zadevo videl malo drugače. Ko sem prvi dan nastopil kot župan, sem bil poln zagona, zanosa, a sem videl, da je pot od ideje do realizacije bolj naporna, kot sem si mislil," nam je zaupal. "Mislil sem, da gre za službo od osmih do treh, a je župan v funkciji 24 ur na dan," dodaja. Ponosen je na to, da je Piran v očeh pomembnih obiskovalcev in ambasadorjev, s katerimi se srečuje tako rekoč vsakodnevno, cenjeno in spoštovano mesto.

A če so zadeve danes nekoliko mirnejše, prvo leto županovanja za Đenia Zadkovića ni bilo lahko. Že kmalu po nastopu njegovega mandata so se namreč pojavila trenja znotraj njegove stranke, saj svetniki GZOP niso podprli proračuna za leto 2019. "Svetniki so mi vsiljevali, da bi moral umakniti Zdravstveni dom Lucija iz proračuna. Kupčkanje političnih moči se je zreduciralo na en pogoj." In prav to je bila točka odločitve, da se je namesto za stranko odločil za občino, pove.

Sumljive zadeve iz preteklosti predali kriminalistom

Župan je bil takrat prisiljen poiskati podporo v drugih strankah, partnerjih, "ki so ta projekt (ZD Lucija, op. a.) prepoznali kot nujen." Vendar koalicija v Piranu še danes formalno ne obstaja in po Zadkovićevih besedah se svetniki odločajo "po svoji vesti". "Želim, da svetniki izberejo projekte, ki jih smatrajo za dobre za občane." Kot pojasnjuje, si koalicije nikoli niti ni želel. "Želim delati dobro za skupnost in ne za neke parcialne interese. Ne želim delati pod pritiskom akterjev znotraj tega. Ne želim biti z ljudmi, ki sesuvajo, kar hočem jaz graditi," dodaja.

Kakšno stanje na občini pa je Zadkovića in novo ekipo pričakalo ob začetku mandata? Kot nam je pojasnil, so po pregledu stanja na občini "odprli določene spise" in ugotovili, da je "kakšna zadeva tudi zrela za obisk pri kriminalistih". Kar zaznajo sumljivega, predajo policiji. "Tega ne obešamo na veliki zvon, ampak to redno delamo," pove.

O kadrovanju: "Nikoli nisem imel namena nikomur rezati glave"

V nadaljevanju smo se z Zadkovićem pogovarjali o kadrovanju, ki je postalo vroča tema še zlasti po njegovi Facebook objavi o 'rezanju glav'. "Nikoli nisem imel namena rezati glave nikomur, zadeve rešujem preko dialogov. Sem pristaš tega, da se kadruje po stroki," je komentiral način izbire sodelavcev.

S kom se Zadković resno pogovarja za zasedbo mesta direktorja občinske uprave in kakšen je njegov odnos z direktorjem Okolja Piran Gašparjem Gašparjem Mišičem? Vse to izveste v spodnjem videoposnetku, v katerem je Zadković med drugim spregovoril o proračunu in projektih za prihodnje leto, o svojem zadovoljstvu z delom Turističnega združenja Portorož ter o tem, kako uspe usklajevati županovanje in svoje osebno življenje. "Županovanje je pljuvalnik za vse probleme neke občine. Za poštenega človeka je izredno naporen projekt. Moje poslanstvo je v samem jedru pošteno, želim se oddolžiti ljudem za izkazano podporo na volitvah," dodaja piranski župan.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Veronika Izabela |  24 .12. 2019 ob  08: 13
18
Armando, mislim, da si ti zadnji, ki bi lahko kaj komu v Piranu očital. Najprej pospravi pred svojim pragom in nato pridigaj drugim, sploh pa Geniotu, ki ga vsi malce starejši Pirančani poznamo že vsaj dve ali tri desetletja. On se ni nikoli tako obnašal kot se ti. Nikoli ni parkiral tam kjer se mu bi zljubilo. Nikoli ni parkiral na parkirišču za invalide ali pešce, kot počneš ti redno. Nikoli si ni nabral za celo premoženje parkirnih kazni, kakršnih imaš ti neplačanih baje za več kot 10.000 eur. Nikoli tudi ni imel cele poplave dovolilnic za parkiranje v Piranu, ki si si jih ti ustvaril na vse prej kot pošten način. Pa nisi edini. Še vsaj eden takšen junak bi se našel v tvoji druščini, s katero si v imenu sebe, ne pa nas Pirančanov, organiziral parkirno stavko, na kateri smo ti Pirančani dokazali, da nismo na strani tebe in tvojih prav tako "poštenih" somišljenikov. Zaradi vas vse stoji v Piranu, ne pa zaradi Geniota, ki je prvi župan v dolgi zgodovini Pirana, ki si dejansko prizadeva spremeniti zadeve na bolje. Armando, sram me je, da si del naše skupnosti in da se v Piranu zaradi takih kot si ti ne zgodi nič.
Armando |  24 .12. 2019 ob  04: 04
-14
Spoštovani

Zelo pazljivo sem poslušal izjavo gospoa zadkoviča in lahko povem da njegove izjave niso resnične da dela za ljudi.
Sem pa novinarjem na razpolago da me kadar koli lahko pokličete, da podam tudi jaz kakšen intervju.
Namreč sem predsednik sindikata na okolju in stvari kot jih vidim jaz negrejo v pravo smer, ampak v škodo delavcev.


lp