DELODAJALEC NI IMEL RAZUMEVANJA: 32-letnega očeta treh otrok odpustili zaradi okužbe s covidom

Svet

32-letnika z Dunaja so odpustili, ker je bil na testu za koronavirus pozitiven. Odvetnik pojasnjuje, da zakonskih kršitev ni bilo.

Po napornem iskanju zaposlitve in lanskoletnem 'lockdownu' se je Mario iz Simmeringa v Avstriji končno zaposlil v špediciji. Izgledalo je, da se bo finančni položaj petčlanske družine končno izboljšal, toda že po prvih treh tednih v njegovi novi službi so potrdili primer covida v vrtcu njegove hčerke. Takrat je bila testirana celotna družina. Vsi testi so bili negativni, razen 32-letnega Marija. Čeprav je enkrat že prebolel korono in bil cepljen, je bil spet pozitiven. Družina je bila asimptomatska, a je vseeno morala biti v izolaciji, piše revija Fenix.

"Bil sem ravno v tretjem tednu preizkusnega meseca in na žalost sem moral iti v karanteno," je povedal Mario v intervjuju za Heute. O okoliščinah je takoj obvestil delodajalca, vendar pa delodajalec za nastalo situacijo ni imel razumevanja in je 32-letnika odpustil.

"Čez en mesec je božič in imam tri otroke. Z delom smo bili pravzaprav varni, zdaj pa mi korona virus spet uničuje življenje," pravi obupani Dunajčan. Prijaviti se mora na zavod za zaposlovanje, da bo lahko plačal vsaj fiksne stroške. "Nočem biti brezposeln, želim si delati in svojim otrokom nuditi lepo življenje." 

O usodi 32-letnika se je Heute pogovarjal s strokovnjakom za delovno pravo, ki je dal jasno vedeti, da ne gre za 'prekinitev delovnega razmerja', temveč za 'prekinitev preizkusnega roka'. "V času korone je bila v vseh panogah sklenjena kolektivna pogodba, da nihče ne sme biti odpuščen zaradi okužbe s covidom. A to velja le za redno zaposlitev, ne pa za čas preizkusne dobe," pojasnjuje odvetnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  15 .11. 2021 ob  17: 44
haha evo vam cepljenje....še firma te poleg države in farmacije zjebe....tako je to...