DELO V ČASU STAVKE: Na obalnih upravnih enotah brez naročanja strank

Koper

Preverili smo, kako poteka delo obalnih upravnih enotah v času stavke. Strank vnaprej ne naročajo, temveč se morajo na upravni enoti oglasiti in počakati, da pridejo na vrsto.

Na Upravni enot Koper, kjer so 26. aprila letos, s podporo velike večine zaposlenih sprejeli sklep, da se izvede stavka od 15. maja dalje do preklica, pojasnjujejo: "Načelnica UE Koper je dne 14. maja 2023 sprejela sklep, iz katerega izhaja minimum delovnega procesa, katerega je dne 29. maja 2024 dopolnila. Z namenom upoštevanja sklepa o opravljanju nujnih nalog v času stavke in zagotovitve uveljavljanja pravic strank se na upravni enoti izvaja stavkovna straža po vnaprej dogovorjenem protokolu."

Kot poudarjajo, se kljub stavki uslužbenci zavzemajo, da so vse stranke ne glede na naravo storitve obravnavane. "Trudimo se, da kljub preobremenjenosti zaradi kadrovskega primanjkljaja ter podplačanosti, ki sta rezultat neodgovornega delovanja delodajalca oziroma ministrstva v vseh teh letih, izvajamo delo spoštljivo do strank, strokovno in zakonito," obenem pa dodajajo: "Razočarani smo nad pasivnostjo ministrstva, izvajanjem mobinga in prelaganjem odgovornosti za nastalo situacijo na uslužbence upravnih enot. Zavedamo se, da so v tem trenutku v težkem in nelagodnem položaju predvsem naše stranke, zato se jim v imenu vseh zaposlenih Upravne enote Koper opravičujemo ter prosimo za strpnost in razumevanje," je zapisala Sabina Tomažič, predsednica Organizacije sindikata UE Koper.

Na Upravni enoti Izola strank ne naročajo, ampak se lahko oglasijo v času uradnih ur. "Strank ne naročamo, oglasijo se lahko v času uradnih ur, vendar čakajo, da pridejo na vrsto," navaja Stavkovni odbor UE Izola. Kot še poudarjajo, opravljajo vse nujne naloge, "seznam nujnih nalog se je razširil v času stavke, tako, da je večinoma nalog in del nujnih".

Tudi na Upravni enoti Piran strank ne naročajo. "Zaposleni na UE Piran so dne 16. maja, sprejeli sklep o prekinitvi stavke. Na UE Piran strank zaradi omejenih kadrovskih možnosti ne naročamo in poskušamo sprejeti vse stranke," pojasnjuje Bojan Žiberna, načelnik UE Piran. 

Se pa v času po prekinitvi stavke srečujejo z velikim porastom prihoda strank, ki nimajo stalnega prebivališča na območju UE Piran, zato morajo stranke, da opravijo storitev, čakati dlje kot običajno, čakalni čas pa je odvisen od dneva in števila strank, ki pridejo na upravno enoto. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pinkopalinko |  11 .06. 2024 ob  14: 03
Kdo vse v Sloveniji stavka? Zdravniki, sodniki, uslužbenci UE. Kdaj je zadnjič bila stavka v zasebnem sektorju? Tam si lahko s pretirano stavkovno vnemo tudi uničiš delodajalca, v javnem pa nikakor. ZD, bolnica, sodišče, UE, ne morejo propasti, tamkajšnji zaposleni imajo službo zagotovljeno praktično do smrti. Ko izpolniujo pogoje za upojojitev, jih niti bog ne more prisiliti, da se upokojijo. V zasebnem sektorju se ti pri 50 zgodi, da škripne delodajalec in potem si na cesti do 65 leta, ko se lahko upokojiš. Pri teh letih te noben delodajalec niti ne povoha.
vseved |  11 .06. 2024 ob  08: 50
Čas je da država končno začne pošteno plačevat svoje zaposlene . Ampak,če je i res tako nevzdržno in grozno slabo zakaj si ti biroktati ne poiščejo drugih služb?