DELNIČARJI POTRDILI PREDLOG SDH GLEDE IZPLAČILA DIVIDEND: Soglašali tudi s podelitvijo razrešnice članom uprave in nadzornega sveta

Koper

Delničarji Luke Koper so na današnji skupščini podprli predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) glede uporabe lanskega bilančnega dobička. Tako bodo za izplačilo dividend namenili 14,98 milijona evrov oz. 1,07 evra bruto na navadno delnico, preostalih dobrih 15 milijonov evrov bilančnega dobička pa bo ostalo nerazporejenih.

Gre sicer za nasprotni predlog SDH, saj je prvotni predlog uprave Luke Koper predvideval, da bi za izplačilo dividend namenili nekoliko manj denarja, in sicer 12,88 milijona evrov, kar bi pomenilo izplačilo dividend v bruto vrednosti 0,92 evra na navadno delnico. Svoj nasprotni predlog so na skupščino uvrstili tudi v Vseslovenskem združenju malih delničarjev, kjer so predlagali, da bi za dividende namenili 18,6 milijona evrov oz. 1,33 evra bruto na navadno delnico. Ker so delničarji podprli predlog SDH, o preostalih predlogih ni bilo glasovanja.

Na skupščini, na kateri je bilo prisotnih dobrih 76 odstotkov delnic z glasovalno pravico, so poleg tega soglašali s podelitvijo razrešnice članom uprave in nadzornega sveta družbe.

Največ razprave je bilo namenjene seznanitvi z letnim poročilom za poslovno leto 2019, ko je skupina Luka Koper dosegla dobrih 40 milijonov evrov čistega dobička oz. za tretjino manj kot leto prej. Kot je poudaril predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, je bil glavni izziv v poslovanju družbe v lanskem letu prehod na nov model zaposlovanja, pri čemer se je število zaposlenih povečalo za več kot 40 odstotkov na 1541, stroški dela pa so bili višji za 14 milijonov evrov. Poleg tega so se proti koncu leta že začele kazati posledice ohlajanja gospodarstva.

Prvi mož Luke se je dotaknil tudi nerevidiranega poročila o poslovanju v prvem letošnjem polletju. Skupina Luka Koper je v tem obdobju ustvarila 107 milijonov evrov čistih prihodkov, kar je 11 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, medtem ko je čisti dobiček upadel za 40 odstotkov na 15 milijonov evrov. Ustvarjeni čisti prihodki so bili 12 odstotkov pod načrti, čisti dobiček pa je bil za odstotek nižji od načrtovanega. Dobička iz poslovanja je bilo za 17 milijonov evrov ali za 42 odstotkov manj kot lani v tem času, medtem pa je za tri odstotke presegel načrtovanega.

Po Zadelovih besedah se je pri letošnjem poslovanju poznal splošen upad pretovora kot posledica epidemije covida-19, a so v Luki z znižanjem stroškov uspeli v danih okoliščinah preseči načrte glede poslovnega izida iz poslovanja. Sicer pa se na rezultatih odražata vpliv večjega števila zaposlenih in plačevanja takse na pretovor. Glede ocene poslovanja do konca leta pa je Zadel izpostavil, da se večnamenskost koprskega pristanišča izkazuje kot primeren model za prebroditev trenutne situacije.

Med letošnjimi naložbami je Zadel izpostavil ladijski nakladalec za razsute tovore, ki naj bi ga uradno prevzeli konec septembra. Med drugim so delničarji danes imenovali družbo BDO Revizija za revizorja za poslovna leta 2020, 2021 in 2022 ter sprejeli sklep o začasnem znižanju plač članom nadzornega sveta za 30 odstotkov za čas od 1. marca do 31. maja letos, ko je vlada preklicala epidemijo.

Prav tako so delničarji potrdili spremembo statuta Luke Koper, ki med drugim določa, da družba poleg osnovnega cilja dolgoročnega in vzdržnega maksimiranja vrednosti družbe sledi tudi uresničevanju strateških razvojnih ciljev, ki se izkazujejo v skrbi za vzdrževanje in razvoj pristaniške infrastrukture koprskega pristanišča, njegovem nemotenem delovanju in razvoju dejavnosti v njem ter upoštevanju korporativnega upravljanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Danjel |  26 .08. 2020 ob  21: 16
-10
kravatarji, tattoojaši ... vsega imaš v našem dragem, mojem rojstnem mestu Koper, kdo je bolj nevaren kriminalci , kravatarji al piranski krimiči? Odgovor je enostaven, vse zapret, luka itak je preteklost, 'dobiček' se RAZPOLOVIL. Luko prej se zruši ,bolje je. Raje vidim kmetijske površine, parke, nove bloke, pisarne... SRAMOTA OBALE. Pa droge nehajte uvažat na obalo, ker ne maramo drogerašov.