DELILI BODO BREZPLAČNE HITRE TESTE: V Avstriji in Nemčiji, kaj pa pri nas?

Svet

Vsi nemški državljani bi morali biti od 1. marca upravičeni do brezplačnih hitrih antigenskih testov na novi koronavirus, je dejal nemški minister za zdravje Jens Spahn. Od 1. marca naprej bodo brezplačni testi za samotestiranje na voljo tudi v avstrijskih lekarnah. 

Po navedbah nemškega portala RND želi Spahn razširiti nacionalno strategijo testiranja in izkoristiti dejstvo, da so hitri antigenski testi zdaj na voljo v zadostnih količinah"Na trgu so zdaj na voljo bistveno hitrejši testi. Zato bi moralo biti vsem državljanom omogočeno brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi s strani za to usposobljenega osebja," je dejal Spahn.

Po Spahnovih načrtih naj bi bili brezplačni hitri testi na voljo ne le v javnih zdravstvenih centrih, temveč tudi v zasebnih zdravstvenih ordinacijah, pri zobozdravnikih in lekarnah. Stroške teh testov naj bi krila zvezna vlada.

Prav tako bi morali biti vsem na voljo testi za testiranje na domu, ko jih odobri zvezni inštitut za zdravila in medicinske materiale, je dodal. "Ti testi lahko prispevajo k varnosti vsakdanjega življenja, zlasti v šolah in vrtcih," je dejal minister in poudaril, da se ministrstvo trenutno "pogaja z različnimi proizvajalci", da bi zagotovilo zadostne količine za nemški trg.

V teku pa je razprava o tem, da bi bilo treba za test, ki ga lahko posameznik opravi sam na domu, potrebno doplačilo. Po poročanju nemških medijev naj bi bilo za te teste treba plačati en evro.

V avstrijskih lekarnah bodo na voljo brezplačni testi za samotestiranje

Brezplačni testi za samotestiranje bodo na voljo tudi v avstrijskih lekarnah. Vsak bo lahko dobil do pet tovrstnih testov na mesec. Šlo bo sicer le za teste za lastno kontrolo, ne za teste, ki se zahtevajo za opravljanje ali koriščenje določene dejavnosti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji je namreč treba opraviti test za dostop do številnih dejavnosti v družbi. Tudi šolarji se morajo redno testirati. 

Testiranje v Avstriji se je medtem močno povečalo. V tednu dni po sprostitvi določenih omejitev in uvedbi tovrstnih kontrolnih testov so v državi izvedli rekordno število testov - več kot 1,5 milijona hitrih in PCR testov, navaja APA. "Smo med tistimi evropskimi državami, ki največ testiramo. S testi v šolah smo celo prvi v Evropi," je dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  19 .02. 2021 ob  15: 47
Pri nas ni potrebe ker imamo NIJZ ! Danes sem dobil SMS rezultat hitrega testa - NEGATIVEN . Edina težava je, da se nisem testiral.