DELFIN, KI SO GA V PETEK REŠILI PRI PIRANU, ŠE BREZ IMENA: Kako bi ga poimenovali vi? (VIDEO)

Piran

Pretekli petek se je enemu izmed delfinov, ki so sicer stalni gostje v našem morju, pripetila nesreča. Kot smo poročali, se je zapletel v ribiško mrežo na dnu morja. V reševalno akcijo je bilo vključenih več deležnikov, tako Akvarij Piran kot tudi društvo Morigenos, ki se že več kot 20 let ukvarja z opazovanjem in raziskovanjem delfinov. Več podrobnosti o poteku reševanja in o trenutnem stanju delfina nam je zaupal Tilen Genov, predsednik in ustanovitelj društva. 

Reševanje je steklo pod koordinacijo ekipe piranskega akvarija, ki je bila v pravem času na pravem mestu. Ravno takrat so izvajali terenske vaje s študenti varstvene biologije. Na krovu z njimi pa je bil tudi izkušen ribič, ki je bil v veliko pomoč. Za zdaj se zdi, da je z delfinom vse v redu, a bodo njegovo stanje tudi v prihodnje spremljali.

"V realnosti zaenkrat ne vemo, ali je z njim vse v redu. Sklepamo, da ja. Je pa pomembno spremljati stanje delfina naprej, ker je pri tovrstnih intervencijah lahko ta navidez uspešna, pa dolgoročno preživetje ni tako uspešno," je dejal Genov. 

Današnje terenske vaje s študenti Varstvene biologije UP Famnit so bile zelo posebne. Med plovbo je namreč našo radovednost pritegnilo nenavadno gibanje na gladini morja in kmalu smo prepoznali delfina vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus) ujetega v ribiško mrežo. Na srečo smo bili ob pravem času, na pravem mestu in tudi s pravim plovilom, saj je le to opremljeno z vitlom za dvigovanje ribiških mrež. Ker je bil delfin v hudi stiski in je le s težavo priplaval do površine po zrak, smo nemudoma obvestili lastnika mreže in začeli z dvigovanjem. Hitro smo dvignili dovolj mreže, da delfina ni več vleklo pod vodo in kot bi trenil smo osvobodili njegovo repno plavut. Delfin je ponovno svobodno zaplaval, nam pa pustil kopico adrenalina in veselja, da smo bili pri reševanju uspešni. Na morju so se nam pridružili še kolegi iz društva Morigenos, ki so delfina še nekaj časa spremljali in se prepričali, da je z njim vse v redu. Hvaležni smo za utečene povezave in dobro sodelovanje med različnimi akterji na morju, saj nam to omogoča hiter in učinkovit odziv ter tako srečne konce, kot je bil današnji. Univerza na Primorskem / University of Primorska

Objavil/a Akvarij Piran dne Petek, 05. maj 2023

"Posamezne delfine v društvu Morigenos prepoznamo po naravnih oznakah, kot so zareze, praske in brazgotine na hrbtnih plavutih, ki nastanejo predvsem pri medsebojnih interakcijah (igri, bojih, itd.). Vsakemu delfinu sprva dodelimo številko, nato pa še ime. Tako danes v našem morju plavajo Daphne, Morigenos, Nevio in mnogi drugi," so zapisali v novi objavi na družbenem omrežju.

Delfin, ki so ga v petek rešili iz mreže, je sicer eden tistih, ki ga v društvu že zelo dobro poznajo, a ta še vedno nima svojega imena.  Zato v društvu Morigenos spodbujajo vse domiselne posameznike, da podajo svoj predlog. 

???? POIMENUJTE DELFINA ???? V petek smo poročali o uspešnem reševanju delfina, ki se je ujel v stoječo ribiško mrežo. Gre za...

Objavil/a Morigenos dne Ponedeljek, 08. maj 2023

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Sax |  17 .08. 2023 ob  16: 26
Keiko
franko |  10 .05. 2023 ob  07: 57
-1
Mrežko, Mrežec, Mrežolin, ali pa preprosto Pepi.
Imperio  |  10 .05. 2023 ob  07: 53
Tito
Fošina |  09 .05. 2023 ob  17: 24
Ulov.
kokodek |  09 .05. 2023 ob  13: 39
11
lahko bi bil Libero
ManofSteel |  09 .05. 2023 ob  09: 56
Free Willy