DEJSTVA O KRUHU, KI SO V RESNICI LAŽI? Beli redi, zamrzovanje je dobra izbira

Trendi

Vsi poznamo "dejstva" o kruhu, ki pravijo recimo, da beli kruh redi in priporočajo zamrzovanje kruha. Pa gre res za dejstva ali bolj za laži? 

Beli kruh lahko pospeši presnovo

Ljudje najpogosteje kupujejo bel kruh, ker se jim zdi najboljšega okusa. Poleg takšnega kruha je priljubljen tudi koruzni in tisti s semeni. Največja težava belega kruha je, da zaradi visokega glikemičnega indeksa hitro sprosti energijo in tako zviša raven sladkorja v krvi. To lahko prispeva k razvoju diabetesa tipa 2 in celo pospeši razvoj malignih bolezni.

Tisti, ki v družinski anamnezi nimajo sladkorne bolezni, pa se ne bi smeli izogibati belemu kruhu, ki je idealen za zajtrk, saj pospeši metabolizem, pravijo znanstveniki. Polnozrnat kruh ni najboljša izbira za vse in nekateri znanstveniki trdijo, da takšen kruh poslabša simptome sindroma razdražljivega črevesja.

Povečanje telesne mase, kruh in škrob

Številne diete omejujejo vnos ogljikovih hidratov s trditvijo, da ogljikovi hidrati povzročajo zvišanje krvnega sladkorja in preprečujejo, da bi telo kurilo maščobe. To širi idejo o tem, da je kruh nezdrav, da redi in je celo škodljiv za telo. A vseeno je hrana, ki se ji ljudje najtežje odrečejo.

Toda ogljikovi hidrati lahko dejansko pomagajo pri hujšanju, trdijo znanstveniki. Dokazali so, da škrob, ki ga najdemo v hrani, bogati z ogljikovimi hidrati, kot so banane, riž, testo in krompir, zmanjšuje apetit, pospešuje metabolizem, izboljšuje razpoloženje, zmanjšuje stres in pospešuje hujšanje.

Krive so vlaknine, ne pšenica

Celiakijo diagnosticiramo s pomočjo krvnega testa in biopsije črevesnega vzorca. Težava je v tem, da se veliko ljudi somorazglasi za bolne in se izogiba glutenu. Ker se vlakninam dodajajo živila brez glutena, imajo lahko te ljudje po takšni dieti več prebavnih težav kot prej. V mnogih primerih je težko ugotoviti, ali nekoga motijo ​​vlaknine ali gluten v pšenici, pravi Sarah Sleet, predsednica britanskega združenja za celiakijo.

Zamrzovanje kruha ni zdravo

Ta preprost postopek je lahko vzrok za napihnjenost in vetrove. Zamrzovanje razgradi strukturo pšenice kruha, zaradi česar kruh postane težko prebavljiv. Zato je bolje, da ga ne zamrznete, temveč da stari kruh spremenite v krušne drobtine in kupite nov kruh.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija