DDV BI ZNIŽALI NA 19 IN 8 ODSTOTKOV: V DZ poslali pobudo za začetek zbiranja podpisov

Slovenija

Stranka v ustanavljanju Zmoremo je danes predsedniku državnega zbora poslala pobudo za določitev roka za zbiranje podpisov na predlog zakona o stalnem znižanju davka na dodano vrednost, s katero bi se DDV vrnil s sedanjih 22 in 9,5 odstotkov na 19 in 8 odstotkov.

Smiselnost te poteze po njihovem upravičujeta nujnost podpore gospodarstvu in evropska finančna spodbuda. V stranki opominjajo, da je bil ukrep zvišanja DDV-ja z 20 na 22 odstotkov le začasen ukrep in da je sedaj napočil čas, da naredimo korak nazaj. "Ni le čas, da ukrep prekličemo, ampak da gremo še dlje in se vrnemo na stopnjo DDV-ja, ki je veljala od njegovi uvedbi leta 1999," so zapisali v sporočilu za javnost.

Stranka v ustanavljanju Zmoremo je tako danes predsedniku državnega zbora poslala predlog zakona o spremembi zakona o davku na dodano vrednost s pobudo za začetek zbiranja podpisov volivk in volivcev. Ta je nastal na podlagi številnih predlogov in mnenj, da bi znižanje DDV-ja pozitivno vplivalo na slovensko gospodarstvo ter domačo potrošnjo

"Z zmanjšanjem davčne obremenitve bo prišlo do splošnega znižanja maloprodajnih cen, kar bo v pomoč celotnemu prebivalstvu, posledično pa bo imelo povišanje potrošnje pozitiven učinek tudi na davčno blagajno. Tudi v primerih, ko do znižanja cen ne bo prišlo takoj, bo nižji DDV pomenil več finančnega kisika za podjetja, kar bo prispevalo k njihovim močem pri vlaganju in zaposlovanju," so prepričani.

To se odraža tudi na evropski ravni"Nenazadnje so nekatere evropske države podobne ukrepe že sprejele, najbolj odmeva odločitev Nemčije, da standardno stopnjo DDV-ja zniža na 16 odstotkov. V isto smer pa gredo zaključki in pozivi letošnjega Blejskega strateškega foruma, ki je potekal v ponedeljek," so zapisali.

Predstavili so tudi že odgovor na argument, da si Slovenija tega ne more privoščiti. Kot pravijo, je ta argument padel v trenutku, ko je Evropska unija sprejela paket za spodbujanje gospodarstva Next Generation EU. "Znotraj sredstev, ki pripadajo Sloveniji, je zlahka moč najti tudi prostor za kritje potreb znižanja DDV-ja, seveda ob zavedanju, da se lahko dolgoročno nadejamo pozitivnih učinkov, s katerimi se bodo porabljena sredstva ne le povrnila, ampak bomo imeli na koncu pozitiven javnofinančni učinek," so še pojasnili člani ustanovnega odbora Zmoremo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  02 .09. 2020 ob  17: 39
Bo prišlo še manj denarja v državno blagajno in razliko bodo pokrili z zadolževanjem v tujini.