Davek na nepremičnine pred ustavne sodnike

Poslanska skupina SDS bo v naslednjih dneh na ustavno sodišče naslovila zahtevo za ustavno presojo zakona o davku na nepremičnine, skupaj s predlogom za začasno zadržanje izvajanja zakona. DZ je zakon v petek podprl v drugo, potem ko so državni svetniki nanj izglasovali odložilni veto.

Poslanci SDS so v petek glasovali proti zakonu, potem ko so na maratonski proračunski seji sredi novembra prvo glasovanje obstruirali.

Kot so danes poudarili v SDS, ni davek v ničemer v korist Slovenije, poleg tega pa je po njihovem prepričanju tudi krivičen, nepošten in bo obremenjeval predvsem tiste, ki so že sedaj na socialnem robu in bodo ta bistveno povišani davek težko plačevali.

"Podlaga za obdavčitev ni tržna vrednost, temveč neka imaginarna, modelsko določena vrednost, za katero je bilo že velikokrat pokazano, da ne ustreza dejanskemu stanju," opozarjajo v stranki.

Za zakon je v petek v drugo glasovalo 49 poslancev, proti pa 30. Ponovno odločanje je z odložilnim vetom zahteval državni svet, ki je med drugim menil, da je zakon slab in škodljiv za lokalne skupnosti, v več točkah tudi ustavno sporen. Upoštevati bi bilo treba mnenja lokalnih skupnosti in zakon sprejemati po rednem postopku, so v zahtevi za ponovno odločanje še opozorili v DS.

Deli novico: