DARS, KI JE LANI USTVARIL 135 MIO DOBIČKA, BO DOBIL ŠE VEČ: Je podražitev vinjet upravičena? (ANKETA)

Slovenija

Vlada je danes napovedala podražitev vinjet s 15. junijem za 6,8 odstotka. Po pojasnilih infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek so se za podražitev odločili, ker mora država zagotoviti finančno vzdržnost Darsa, da bo lahko izpeljal zastavljene projekte, kot je tretja razvojna os in druga cev karavanškega predora. Dars je lani povečal dobiček na 135 milijonov evrov, pri tem pa cestnine predstavljajo največji delež med prihodki družbe.

Lani je Dars ustvaril 494,5 milijona evrov prihodkov, kar je 5 odstotkov več kot v letu 2021. Čistega dobička je bilo lani 135,1 milijona, leto prej pa 112,7 milijona evrov. Največji delež prihodkov predstavlja prav cestnina, s katero je Dars lani dobil v blagajno 479,6 milijona evrov.

Drugi največji Darsov prihodek predstavljajo zakupnine za počivališča, lani je bilo teh za 9,6 milijona evrov. Sledijo prihodki od zapor in čezmernih obremenitev, lani v skupni vrednosti 1,4 milijona evrov.

Največji Darsovi odhodki so odpisi vrednosti, ki jih je bilo lani za 200,9 milijona evrov. Odhodki in finančnih obveznosti so znašali 31 milijonov evrov. 60,8 milijona je bilo stroškov blaga, materiala in storitev, stroški dela pa so znašali 54,1 milijona evrov. Darsov bilančni dobiček je ob koncu lanskega leta znašal 48,1 milijona evrov.

Z letošnjimi podražitvami vinjet bo Dars po napovedih Bratuškove letos pobral dodatnih 5,3 milijona evrov, prihodnje leto pa 14,6 milijona.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija