DARS BO GRADIL SERMINSKO VPADNICO: Za 1,4 kilometra dvopasovnice bodo porabili dve leti!

Koper

DARS za letos napoveduje začetek gradnje serminske vpadnice. Gradnja 1,4 kilometrov dolgega novega prometnega odseka dvopasovne ceste bo predvidoma trajala 22 mesecev. Izračunali smo, da bodo vsak dan zgradili dva metra ceste.

Dars je proti koncu lanskega leta prejel gradbeno dovoljenje za težko pričakovano serminsko vpadnico. Če bodo postopki z razpisom za gradnjo dvopasovne ceste stekli po predvidenem planu, bi se dela lahko začela že to poletje. Na Darsu zaradi tega ne pričakujejo dodatnih motenj prometa.

"Zaradi gradnje serminske vpadnice ne pričakujemo motenj obstoječega prometa. Najbolj bo gradnja vplivala na način dostopa do skladišč oziroma terminala Petrola in delno v času gradnje priključka vpadnice na obstoječi rondo," pojasnjujejo, medtem kot sam promet na hitri cesti ne bo oviran, saj je odcep s hitre ceste na novo vpadnico že zgrajen.

Zakaj tako dolgo?

Gradnja 1,4 kilometrov dolgega novega prometnega odseka bo predvidoma trajala približno dve leti. Zakaj tako dolgo za tako malo cestne površine? Razlog naj bi se skrival v arheoloških najdbiščih. "V času po 1. fazi gradnje bo treba izvesti arheološka izkopavanja. To bo povzročilo prekinitev gradnje za štiri do pet mesecev, nato pa se bo gradnja spet nadaljevala," navajajo.

Obsežna obnovitvena dela na primorski avtocesti

Dars načrtuje v letošnjem letu tudi obsežna obnovitvena dela na primorski avtocesti. Tako naj bi se na delih odsekov Kozina–Črni Kal dela začela v pomladnih mesecih, promet pa bo oviran skoraj do konca leta 2024 in še naprej v naslednje leto.

"Ob predpostavki uspešno zaključenega postopka za izbiro izvajalca je načrtovano, da se bodo dela začela z zaporo odstavnih pasov, ki bo predvidoma trajala tri mesece. Sledila bodo dela v srednjem ločilnem pasu; ta bodo trajala dva meseca, zatem pa zapora ene polovice avtoceste v letu 2025," pojasnjujejo na Darsu.

Dars: Daljših zastojev ne bo 

Po zagotovilih Darsa se sicer na Primorskem ne bodo odvijala takšna obnovitvena dela, ki bi povzročala daljše zastoje; zagotavljajo, da voznih pasov ne bodo zmanjševali; kot pravijo, bodo "ves čas trajanja del zagotavljali po dva zožena pasova v vsako smer, torej voznih pasov ne bomo zmanjševali".

Glede na pritožbe voznikov o počasnosti izvajanja gradbenih cestnih del, nas je zanimalo, ali načrtujejo kakšne spremembe v načinu dela, kot na primer nočno delo, kot je to v navadi v tujini s ciljem hitrega zaključka del. A posebnih sprememb ni na vidiku.

"Obnovitvena dela za Dars izvajajo gradbena podjetja, izbrana na javnih razpisih. V pogodbenih določilih je navedeno, da jih morajo izvajati ves svetli del dneva, in sicer vse dni v tednu, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih, z izjemo del v predorih, ki se jih zavezujejo izvajati 24/7." Glede del ponoči pa pojasnjujejo, da so "omejeni s pogoji za varno in kakovostno izvedbo del ter z vplivi na okolico, kot je npr. hrup, razsvetljava. Pri tem ne pozabimo na varnost uporabnikov avtocest in delavcev, saj promet poteka neposredno ob območju izvajanja del," še navajajo na Darsu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  15 .01. 2024 ob  20: 41
Se bo najdel kakšen domačin, ki bo nastavil razbito vazo od njegove bižinone
in bojo vsi tam zbrani arheologi raziskovali iz katerega stoletja poteka.
Te bi lahko to zavleklo naše DARS še za kakšen teden već.
joe jaxson |  15 .01. 2024 ob  12: 47
23
ČE DARS NARDI V NORMALNEM ČASU NE MORE OBRAČUNAT IN ZARAČUNAT ABNORMALNIH STROŠKOV ! KAPIŠ !?
hribi |  15 .01. 2024 ob  12: 42
15
Arheološka izkopavanja bodo trajala tako dolgo dokler ne najdejo neko keramično posodo, sicer pa najkasneje do začetka volitev v DZ. Takrat bodo Obalni poslanci lomili rebra en drugemu, kdo bo v prvi vrsti rezal trak in pobral zasluge za to pridobitev civilizacije.