Danska je nov nordijski tiger

Danska je v tretjem četrtletju že drugič zapored zabeležila krepkejšo gospodarsko rast kot Švedska. Danska je namreč minulo četrtletje na ravni trimesečja sklenila z 0,4-odstotno rastjo, Švedska pa z zgolj enoodstotno rastjo. Ekonomisti zato o Danski govorijo kot o novem nordijskem tigru.

Danska je tako med julijem in septembrom za 0,2 odstotne točke presegla pričakovanja analitikov, Švedska pa jih je za 0,1 odstotne točke zgrešila, so poročale tuje tiskovne agencije.

V drugem četrtletju je medtem Danska zabeležila 0,6-odstotno povečanje obsega bruto domačega proizvoda (BDP), Švedska pa 0,1-odstotno krčenje BDP.

Danski statistiki dobre rezultate v tretjem četrtletju pripisujejo 3,9-odstotni rasti investicij in 0,9-odstotni krepitvi izvoza.

Na Švedskem, kjer kar tretjina BDP sloni na izvozu, so se medtem investicije zmanjšale 1,6 odstotka. Potrošnja gospodinjstev se je medtem povečala za 2,1 odstotka.

Obe državi pa poročata o nižjih stopnjah brezposelnosti. Na Danskem je bila oktobra 5,7-odstotna, na Švedskem pa 7,9-odstotna.

Deli novico: