DANES V DZ TRETJI PAKET PROTIKORONSKIH UKREPOV: Tokratni so vredni milijardo evrov

Slovenija

DZ se bo danes sestal na izredni seji, da bi sprejel že tretji obsežnejši paket ukrepov, ki jih z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo in državljane pripravlja vlada. Tokratni ukrepi so vredni milijardo evrov.

Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19 kot nosilni ukrep prinaša subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Država bo za vsakega delavca, ki mu delodajalec ne bo mogel zagotavljati dela v polnem obsegu, subvencionirala nadomestilo plače v obsegu od pet do 20 ur tedensko. Da bi ohranili čim večje število delovnih mest, se za mesec dni, do konca junija, podaljšuje tudi veljavni ukrep subvencioniranja čakanja na delo, čeprav le za panogo turizma in gostinstva ter z njo povezane dejavnosti.

Do vseh prebivalcev pa zakon sega s turističnimi boni, ki jih bo mogoče koristiti za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v nastanitvenih objektih v Sloveniji. Polnoletni bodo prejeli bone v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov, unovčiti pa jih bo mogoče do konca leta.

Poleg predloga tretjega protikoronskega zakona imajo poslanci danes na dnevnem redu še predloga zakona o poroštvu Slovenije v instrumentu Sure, v katerem bo članicam EU na voljo 100 milijard evrov posojil za zmanjšanje tveganj za brezposelnost zaradi pandemije novega koronavirusa, ter interventnega zakona za pospešitev investicij po epidemiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija