DANES STAVKA POLICISTOV: Na nekaterih mejah bodo temeljiteje pregledovali vozila

Slovenija

Policisti in policistke bodo danes med 8. in 12. uro izvedli štiriurno opozorilno stavko, s katero bodo opozorili na neizpolnjevanje zavez vlade iz stavkovnega sporazuma z njimi iz leta 2018. V času stavke bodo na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje temeljiteje pregledovali tovorna in osebna vozila.

Stavko vodijo v Sindikatu policistov Slovenije (SPS), pri čemer pa se jim ni pridružil drugi od dveh reprezentativnih sindikatov v policiji, to je Policijski sindikat Slovenije. V slednjem pravijo, da so stavkovne zahteve iz sporazuma z vlado trenutno "v reševanju in ustrezno pravno zavarovane", stavka pa zato v tem trenutku nesmiselna. Opozarjajo tudi, da vlada po padcu nima več pooblastil za sklepanje novih, zavezujočih dogovorov.

Ne glede na to v SPS napovedujejo, da bodo danes stavkali vsi policisti in policistke in zahtevali izpolnitev vseh zavez iz stavkovnega sporazuma, ki ga je vlada s policijskima sindikatoma podpisala decembra 2018. Predvsem zahtevajo takojšnjo realizacijo dogovora o izvedbi strokovne in neodvisne analize zahtevnosti delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, ureditev vprašanja glede bruto bruto izplačila, vzpostavitev kariernega sistema v policiji in sprejetje sistemskih ukrepov za izboljšanje položaja policistov.

Na ministrstvu za notranje zadeve ob tem pravijo, da je večina stavkovnih zahtev iz sporazuma realiziranih, o nekaterih pa da še tečejo pogajanja. Ob napovedi stavke, 21. januarja, so tudi zatrdili, da bodo nove zahteve sindikata preučili in izvedli aktivnosti, ki jih vladi nalaga zakon o stavki. V SPS pa medtem pravijo, da od napovedi stavke do danes s strani odgovornih v državi niso prejeli še nobenega odziva.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  03 .02. 2020 ob  09: 28
AHA. Policisti štrajkajo tako, da jebejo prevoznike!? Bravo kretenska država, bravo zbornice, Obrtna in Gospodarska zbornica, ki znate samo pošiljati račune za članarino in vabila za smučanje. Bravo država, ki si poskrbela samo za riti svojih izbrancev. Brano slovenčki, zajebali smo vse kar se je dalo!