DANES ŠE ŠEST INTERVENCIJ GORSKIH REŠEVALCEV: Neopremljeni francoski študentje in Čeha, ki sta zašla (FOTO)

Kronika

Gorski reševalci so danes uspešno rešili štiri francoske državljane, ki so v nedeljo obtičali na bivaku pod Skuto, je pojasnila Katarina Janjič iz Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS). Kot je povedala, so Francozi nepoškodovani, v gorah pa so bili brez ustrezne opreme, zato niso mogli sestopiti.

Bivak pod Skuto

Janjič je dejala, da so šli planinci, sicer študentje na izmenjavi v Sloveniji, v nedeljo do bivaka pod Skuto, a niso bili ustrezno opremljeni. To se po njenih besedah pri tujcih pogosto dogaja. Ker bi bil sestop prenevaren, se je začela reševalna akcija. Dežurna ekipa Gorske reševalne službe Brnik je že zvečer skušala s helikopterjem Slovenske vojske dostopiti do ujetih, a ji vremenske razmere, veter in megla, tega niso dopuščale. Planinci so zato prenočili v bivaku, danes pa so jih s helikopterjem nepoškodovane pripeljali v dolino, je sklenila Janjič.

Gorski reševalci Gorske reševalne službe Mojstrana so v nedeljo popoldne uspešno pomagali tudi planincema, ki sta zašla na poti na Konjsko sedlo v občini Gorje. Našli so ju nepoškodovana in ju pospremili v dolino.

Pohodnika, stara 36 in 38 let, sta bila na poti od Triglavskega doma na Kredarici proti Konjskemu sedlu, zaradi goste megle in slabih vremenskih razmer pa sta obstala in si nista upala naprej. Kot je na družbenem omrežju Facebook zapisal gorski reševalec Gregor Kofler, ki je sodeloval v akciji, sta bila v megli ujeta češka državljana, reševanje pa je potekalo v težkih vremenskih razmerah.

S spletne strani uprave za civilno zaščito in reševanje je razvidno, da je nekaj po 14. uri v Triglavski severni steni v slovenski smeri snežni plaz odnesel alpinista, in sicer približno 70 metrov niže, kjer je obstal nepoškodovan, eden pa se je obdržal v steni. Gorski reševalci Gorske reševalne službe Mojstrana so v sodelovanju s posadko helikopterja Slovenske vojske in ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči oba izsledili, rešili iz stene in nepoškodovana prepeljali v dolino.

Gorski reševalci služb Bohinj in Jesenice so danes reševali še turnega smučarja, ki si je dopoldne na pobočju pod Srenjskim prevalom na območju naselja Srednja vas v Bohinju poškodoval nogo. S pomočjo posadke so ga s helikopterjem Policijske letalske enote prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Prav tako dopoldne so na smučišču Vogel v občini Bohinj oskrbeli smučarja, ki je padel ter si poškodoval hrbet in prsni koš. Tudi njega je helikopter odpeljal v bolnišnico na Jesenice.

Zgodaj popoldne se je na poti z vrha Male Gore proti vasi Kamnje v občini Ajdovščina pri padcu poškodoval še en planinec. Oskrbeli so ga reševalci ajdovske skupine Gorske reševalne službe Tolmin. Poškodovanca so imobilizirali, prepeljali v dolino in odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija