DANES SE BO SESTAL SVET ZA NACIONALNO VARNOST: Gospodarstveniki pa na sestanek k Počivalšku

Slovenija

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je zaradi širjenja novega koronavirusa za danes sklical sejo sveta za nacionalno varnost, kjer se bodo seznanili s trenutnimi razmerami. Pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku pa se bodo danes sestali predstavniki slovenskih podjetij in razpravljali glede vplivov razmer na gospodarstvo.

(Vir: Daniel Novaković, STA)

"Ko smo presodili, da je trenutek pravi, smo ga sklicali. Seznanili se bomo z dosedanjim dogajanjem," je na nedeljski novinarski konferenci pojasnil Šarec. Ocenil je, da se resorna ministrstva že zdaj ustrezno koordinirajo.

Zavrnil je kritike, ker svet ni bil sklican že prej in ker niso bili sprejeti ostrejši ukrepi za obvladovanje virusa. "Vsi smo v istem čolnu, ni čas za politiko," je poudaril. Zagotovil je, da poslušajo in upoštevajo stroko ter da so v tem hipu vsi sprejeti ukrepi učinkoviti za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Po njegovih navedbah so ob prvih podatkih o pojavu novega koronavirusa v Metliki že razmišljali tudi v smeri razglasitve epidemije, a glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje epidemije še ne morejo razglasiti.

Ministrstvo za zdravje bi po njegovih pojasnilih lahko razglasilo epidemijo tudi brez sveta za nacionalno varnost, če bi razmere to terjale. "Nobena od sosednjih držav še ni zaprla šol," je izpostavil. "A pomembno je, da z ukrepi ravnamo sorazmerno. Samo Italija je doslej sprejela take ukrepe," je še dodal.

Pri gospodarskem ministru Počivalšku pa se bodo danes sestali predstavniki slovenskih podjetij, da bi se posvetovali o pojavu novega koronavirusa in njegovem vplivu na gospodarstvo. Na težave zaradi širjenja koronavirusa je začelo opozarjati vse več podjetij, predvsem v turizmu, gostinstvu, logistiki, storitvah, trgovini.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji se je povečalo na 16. Do nedelje sredi dneva so testiranje opravili pri 981 osebah.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  09 .03. 2020 ob  09: 54
gospodarstveniki po navadi govorijo o vitki državi in zmanjšanju davkov in prispevkov, zdaj pa bi najbrž radi pomoč države jQuery112308059642561013638_1583743527508?!!!!! v vsej zgodbi upajmo, da ne bodo nastradali delavci ( kot vedno ), ki bi ostali brez plač in celo brez služb..... kajti delodajalci se niso pripravljeni odreči dobičkom......