DANES PONOČI PRIHAJA SVETI MIKLAVŽ: Pridnim bo prinesel darove, porednim pa šibo

Slovenija

Med otroke bo ponoči prišel prvi od decembrskih dobrih mož. Glede na slovensko kulturno dediščino jih bo namreč obiskal sv. Miklavž, ki goduje 6. decembra. Pridnim bo prinesel darove, porednim pa šibo. Darove bo pustil v krožnikih ali peharjih, ki mu jih bodo otroci nastavili zvečer.

Miklavža so na obisk povabili nekateri trgovski centri, medtem ko so Miklavževi sprevodi zaradi epidemije covida-19 tudi letos odpadli.

Sv. Miklavž je bil na slovenskem narodnostnem območju do 2. svetovne vojne edini obdarovalec. Na predvečer njegovega godu so po izročilu predvsem v podeželskem okolju na območju Alp in osrednje Slovenije znani Miklavževi obhodi. Skupina fantov, med katerimi eden predstavlja sv. Miklavža, ostali pa peklenščke oziroma parkeljne v kožuhih, hodi od hiše do hiše. Miklavž obdaruje otroke v hiši z orehi ali jabolki, parkeljni pa zunaj rožljajo z verigami.

Sveti Miklavž z angeli in parkeljni.

Miklavž se je moral po 2. svetovni vojni vsaj v javnosti umakniti dedku Mrazu, ki so ga takrat uvedli po sovjetskem vzoru deda Moroza. Po osamosvojitvi Slovenije pa je znova dobival vse večji pomen tudi v javnem prostoru.

Sv. Miklavž je bil škof v Mali Aziji in je umrl v prvi polovici 4. stoletja. Vse od 11. stoletja je postajal zelo priljubljen svetnik tako na območjih, kjer se je razširilo vzhodno krščanstvo, kot na območjih z zahodnim krščanstvom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .12. 2021 ob  08: 29
Nimaš pojma o življenju.
kokodek |  05 .12. 2021 ob  12: 13
torej otroci, ki zaradi revščine, ne bodo dobili nič, bodo verjeli, da so poredni