DANES ODLOČITEV O ODOBRITVI CEPIVA: Če bo šlo vse po načrtih, ga bodo države EU prejele v soboto

Svet

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo danes odločala o odobritvi prvega cepiva proti covidu-19 v Evropski uniji. Cepivo, ki sta ga izdelala ameriški Pfizer in nemški BioNTech, bo po pričakovanjih tudi odobrila. Če se bo to zgodilo, se bo cepljenje v EU začelo že prihodnjo nedeljo.

Ema je v začetku prejšnjega tedna sporočila, da bo o odobritvi cepiva proti covidu-19, ki sta ga izdelala ameriški farmacevtski velikan in nemško biotehnološko podjetje, odločala v ponedeljek, 21. decembra, kar je osem dni prej, kot je bilo sprva predvideno. V agenciji poudarjajo, da ne bodo popuščali pri varnostnih standardih. "Odobritev za trg zagotavlja, da bo cepivo proti covidu-19 ustrezalo tistim visokim standardom EU, ki veljajo za vsa cepiva ali zdravila," so zapisali.

Pričakovati je, da bo agencija dala cepivu zeleno luč. Nato ga mora odobriti še Evropska komisija, kar velja za formalnost in bi lahko sledilo v nekaj dneh. S tem bi bila odprta pot za množično cepljenje v vseh članicah Evropske unije. Če bo šlo vse po načrtih, bodo države cepivo prejele v soboto, je dobavitelj zagotovil Evropski komisiji. Že dan kasneje se bo v nekaterih državah EU začelo tudi cepljenje proti covidu-19, med drugim v Nemčiji, Avstriji in Španiji. Nekatere pa bodo kampanjo cepljenja začele 28. ali 29. decembra.

S slovenskega ministrstva za zdravje so v petek sporočili, da bo Slovenija predvidoma 26. decembra prejela prve odmerke cepiva, in sicer 9745 odmerkov. Z njimi bodo najprej cepili oskrbovance v domovih za starejše in tam zaposlene ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce. S cepljenjem bomo pričeli takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja, so še sporočili z ministrstva.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha so sicer v več državah po svetu že odobrili, kot prvi v Veliki Britaniji, ki sta ji med drugim sledili ZDA in Kanada. V vseh teh državah se je cepljenje tudi že začelo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija