DANES OBELEŽUJEMO SVETOVNI DAN HOLOKAVSTA: Opozorila na zaskrbljujoče razmere v Evropi in po svetu

Slovenija

Po svetu in v Sloveniji se danes spominjamo žrtev holokavsta. 27. januarja 1945 je Rdeča armada osvobodila nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Ob tem dnevu je predsednik državnega zbora Igor Zorčič v svoji poslanici opozoril na zaskrbljujoče razmere v Evropi, v kateri da se znova krepijo sentimenti nestrpnosti in sovražnosti do drugačnih in drugače mislečih. "Spominski dan je zato naša odgovornost, da storimo vse, da se kaj tako okrutnega ne ponovi," je dodal.

Današnji dan spomina na žrtve holokavsta je po mnenju Zorčiča "naša civilizacijska odgovornost, da kot posamezniki in družba storimo vse, da se kaj tako okrutnega ne bo zgodilo nikoli več." Spomnil je, da se je državni zbor pridružil projektu Svetovnega judovskega kongresa in Unesca #Spominjamose in bodo nocoj v državnem zboru prižgane vse luči, s čimer bodo simbolično počastili spomin na žrtve.

Pri tem pa Zorčič opozarja, da zgolj pietetno obujanje spomina na žrtve ne zadošča. "Zaskrbljujoče je, da se v Evropi, za katero se je zdelo, da je bila po vojni z nürnberškimi procesi očiščena največjih nacističnih zločincev, znova krepijo sentimenti nestrpnosti, diskriminacija in sovražnost do drugačnih in drugače mislečih," je opozoril.

Alarmantni pa se mu zdijo tudi poskusi reinterpretacije zgodovine in boja proti okupatorju. "Tega nikakor ne smemo dopusti," je povedal.

V svoji poslanici se je Zorčič tako zavzel za vključujočo in strpno družbo, v kateri bo lahko vsakdo užival svoje pravice in svoboščine ter bo enak pred zakonom, na glede na svojo raso, narodnost, vero, spolno usmerjenost ali druge osebne okoliščine.

Združeni narodi z neobvezujočo resolucijo

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Gutteres je ob svetovnem dnevu holokavsta prav tako poudaril, da smo danes priča zaskrbljujočemu ponovnemu porastu ksenofobije in sovraštva. "Poskusi zmanjševanja pomena ali pa kar odkritega zanikanja holokavsta se množijo," je dejal.

Pozval je k zavezi, "da ne bomo nikoli brezbrižni do trpljenja drugih in da ne bomo nikoli pozabili, kaj se je zgodilo, ali dopustili, da to drugi pozabijo."

Generalna skupščina ZN je sicer pred enim tednom sprejela neobvezujočo resolucijo, v kateri vse države članice poziva k boju proti zanikanju holokavsta in antisemitizma, predvsem na družbenih omrežjih. Med holokavstom so nacisti in njihovi podporniki med letoma 1939 in 1945 ubili okoli šest milijonov evropskih Judov.

V Sloveniji osrednje slovesnosti že včeraj

Osrednje slovesnosti ob dnevu spomina so v Sloveniji sicer potekale že v sredo. Glavni govorec na slovesnosti v Murski Soboti je bil predsednik republike Borut Pahor. Pred tem je na judovskem pokopališču v Dolgi vasi tradicionalno položil venec k spomeniku žrtvam nacističnega nasilja in pozval, da si za zavarovanje pridobitve miru, varnosti, strpnosti in sožitja vsak dan prizadevamo za tri kulture: spominjanja, dialoga in mirnega reševanja vseh sporov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  27 .01. 2022 ob  16: 27
-1
hinavec Zorčič je leto in pol podpiral fašistično vlado in še zdaj je muten, naj bo kar tiho!!!!
vseved |  27 .01. 2022 ob  11: 52
Če Janša dobi naslednje volitve bo pri nas hujše kot je bilo v lagerjih. Igro pa bodo vodili Mađari.