DANES O SPROŠČANJU UKREPOV: Kdaj, kje in v kolikšnem obsegu?

Slovenija

Minister za zdravje Janez Poklukar bo s strokovno skupino za covid-19 in predstavniki zdravstva na Brdu pri Kranju popoldne razpravljal o prilagajanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Po napovedih vodje skupine Mateje Logar lahko pričakujemo sproščanje ukrepov, ni pa še znano kdaj, kje in v kolikšnem obsegu.

Kot je napovedala Logarjeva, bi ukrepe lahko najprej sproščali v dejavnostih, ki potekajo na prostem, pa tudi v dejavnostih, ki potekajo v velikih notranjih prostorih.

Po neuradnih informacijah STA bodo udeleženci današnjega posveta med drugim razpravljali o možnostih postopnega ukinjanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), pa tudi o možnosti popolne ukinitve karantene ob tveganem stiku z osebo, ki je okužena s koronavirusom. Že sedaj je sicer v veljavi več izjem od karantene.

"Vsi ukrepi bodo verjetno občasno dvosmerni," je v petek dejal Poklukar. To po njegovih besedah pomeni, da jih bo v določenih obdobjih v veljavi manj, ob poslabšanju razmer pa bo treba ponovno razmisliti o uvedbi kakšnega ukrepa.

Logarjeva je v petek sicer napovedala, da bo sproščanje odvisno od razmer v zdravstvu, pa tudi od precepljenosti populacije. "Nikakor pa ne bomo sproščali po zgledu Skandinavcev in Velike Britanije," je dejala. Na Danskem in v Veliki Britaniji so večino epidemioloških ukrepov namreč opustili v kratkem časovnem obdobju. V Sloveniji torej lahko pričakujemo postopno sproščanje ukrepov.

Na posvetu bodo po besedah Poklukarja poleg članov strokovne skupine še epidemiologi, mikrobiologi, infektologi, predstavniki bolnišnic in zdravstvenih domov, družinski zdravniki, pediatri in drugi strokovnjaki, ki so v času epidemije covida-19 pomagali z nasveti in usmeritvami. Posvet se bo po napovedi ministrstva za zdravje začel ob 13. uri, po končanem posvetu pa je ob 16. uri predvidena izjava za medije. Sprejeta strokovna priporočila bo sicer morala nato potrditi še vlada, predvidoma naj bi o tem odločala na seji v četrtek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  15 .02. 2022 ob  10: 12
Če ne prej bomo vas in ukrepe odpihnili 24. aprila letos.
Martin Kacur |  15 .02. 2022 ob  10: 01
tej kar ne morejo verjet, da nimajo več razloga za zganjat represijo. Če bi šteli prebivalce po njihovih podatkih, nas je Slovencev (državljanov Slovenije) 8,5 milijona.

Letos bo udeležba na volitvah rekordna.