DANES O NOVIH UKREPIH: Bo politika tokrat enotna?

Slovenija

Premier Robert Golob bo danes s predsedniki parlamentarnih strank, vodji poslanskih skupin, resornimi ministri, stroko, predstavniki energetskih podjetij in vodstvom urada za makroekonomske analize in razvoj razpravljal o nadaljnjih ukrepih za blažitev draginje. Že prejšnji teden je premier izrazil željo, da bi bila politika glede teh enotna.

Vlada je nekatere ukrepe za blažitev draginje že sprejela. Z uredbo je posegla v oblikovanje cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest, medtem ko jih trgovci na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah še naprej oblikujejo prosto. A od tudi pri teh se je država za dizel začasno odpovedala prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije.

Prejšnji teden je vlada predstavila ukrepe na področju električne energije in določila najvišje cene za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, odločila se je tudi ohraniti znižano trošarino in napovedala znižanje DDV na elektriko. Omejitev cen bo veljala od 1. septembra do 31. avgusta 2023.

Ministrski zbor je naslovil tudi prehransko draginjo. Med drugim je vlada s sklepom zavodu za blagovne rezerve odobrila povečanje obveznih rezerv pšenice, v prihodnjih dneh naj bi zavod objavil javni razpis za odkup pšenice.

Še ta teden naj bi vlada po vzoru elektrike sprejela ukrepe na področju plina, po napovedih bodo sledili še ukrepi za druge oblike energentov.

Golob si pri sprejemanju ukrepov želi politične enotnosti. "Ponujam roko opoziciji in koaliciji, da se o ključnih vprašanjih za zimo pogovarjamo skupaj," je dejal prejšnji teden v DZ. Izrazil je željo, da bi politika "vsaj za trenutek, pa če je to za mesec ali dva", pozabila na politična preigravanja.

BONUS VIDEO: Kako nameravajo rešiti katastrofalno stanje z vodo v Slovenski Istri?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija