"DANES NI SPODBUDEN DAN": Toliko okužb so zabeležili v obalno-kraški regiji

Slovenija

V Sloveniji so v torek ob 5159 PCR-testih potrdili 1093 okužb z novim koronavirusom, kar je največ v četrtem valu. V bolnišnicah zdravijo 243 bolnikov s potrjeno okužbo, 61 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V torek so umrli trije covidni bolniki, je objavila vlada.

"Danes ni spodbuden dan, saj smo presegli mejo 1000 okuženih v četrtem valu," je aktualne epidemiološke podatke v Tolminu komentiral minister Poklukar. Nazadnje so več kot tisoč koronavirusnih okužb v enem dnevu v Sloveniji našteli konec aprila, na vrhuncu spomladanskega vala.

Vse prebivalce ob tem poziva, da se vsi skupaj solidarno in družbeno odgovorno odločimo za cepljenje. "Čas je za razum. Čas je za cepljenje," je poudaril ob robu vladnega obiska na Goriškem.

Delež pozitivih testov je v torek znašal 21,2 odstotka in je za eno odstotno točko nižji kot dan prej. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 645 in je za 46 višje kot dan prej. Štirinajstdnevna pojavnost potrjenih primerov na 100.000 primerov pa znaša 370, kar je 28 več kot v ponedeljek.

NIJZ ocenjuje, da je v državi trenutno 7857 aktivnih okužb, to je 581 več kot dan prej. V torek so opravili tudi 22.413 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivne izvide katerih potrjujejo še s PCR-testi.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo včeraj v obalno-kraški regiji potrjenih 114 novih okužb.

Od tega so jih največ zabeležili v Kopru, in sicer 48. Sledi mu Izola s 34 okužbami in Piran s 23 okužbami, v Ankaranu pa sta bili pozitivni dve osebi.

V občini Hrpelje-Kozina so zabeležili šest novih okužb, eno pa v Divači.

V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 14 covidnih bolnikov več kot dan prej, sedem več jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Najmlajši covidni bolnik, ki se zdravi v bolnišnici, je star 24 let, najmlajši na intenzivni terapiji pa 27 let.

Ministrstvo za zdravje je danes objavilo tudi podatke o deležu cepljenih oz. necepljenih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. V ponedeljek jih med 217 hospitaliziranimi covidnimi bolniki ni bilo cepljenih 75,5 odstotka.

V Sloveniji je z enim odmerkom sicer cepljenih 1.008.808 ljudi, kar predstavlja 48 odstotkov populacije. Med starejšimi od 18 let je cepljenih 57 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 70 odstotkov.

Z vsemi odmerki je cepljenih 921.538 ljudi oziroma 44 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 52 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 65 odstotkov prebivalcev, je objavila vlada.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija