DANES LAHKO ZAPADE DO 60 CENTIMETROV SNEGA: Ob morju bo do večera pihal močan jugo

Slovenija

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bo danes predvsem na severozahodu države močno snežilo. Sneg se ponekod že oprijema vozišča, zato na Prometno-informacijskem centru za državne ceste pozivajo voznike, da prilagodijo vožnjo razmeram na cesti in upoštevajo varnostno razdaljo.

Na Arsu napovedujejo, da bo do večera lahko zapadlo od 30 do 60 centimetrov snega. Dopoldne bodo padavine predvsem v zahodni polovici Slovenije, popoldne pa tudi vzhodneje.

Ob morju bo do večera pihal močan jugo. Najvišje hitrosti bodo predvidoma do 90 kilometrov na uro. Zelo vetrovno bo tudi v višje ležečih krajih jugozahodne Slovenije.

Morje bo poplavilo nižje dele obale, v gorah pa se bo povečevala nevarnost snežnih plazov. "Zaradi obilice novega snega pričakujemo spontane snežne plazove suhega snega. Ob stiku s trdo in poledenelo podlago se bo sneg slabo sprijel, obenem pa bo nova snežna odeja preobremenila tudi napihan sneg, zato bodo možni tudi spontani kložasti snežni plazovi. Tudi zaradi slabega vremena odsvetujemo obisk gora," dodajajo na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Na Kredarici je minulo noč po podatkih Arsa zapadlo pet centimetrov novega snega, v Postojni dva centimetra. Trenutno sneži med drugim tudi v Ljubljani.

Na cestah zaenkrat ni večjih težav. Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da so na cestah posipne in plužne skupine, zato so potovalni časi daljši. "Na pot se odpravite samo z ustrezno zimsko opremo," pozivajo.

Zaradi zimskih razmer sta zaprti cesta čez prelaz Vršič in regionalna cesta Volče - Solarji. Popolna zapora je na avstrijski strani prelaza Korensko sedlo, prepoved za priklopnike in polpriklopnike pa velja na cestah Godovič - Črni Vrh - Col - Ajdovščina in Spodnja Idrija - Godovič.

V torek bo po napovedih pretežno oblačno z občasnimi padavinami, najmanj jih bo na vzhodu. Po nižinah bo povečini deževalo. Predvsem v severovzhodnih krajih ter na zahodu bo pihal jugozahodni veter.

V sredo in četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno in bolj suho vreme. Občasno bodo še možne krajevne padavine, deloma plohe, lahko tudi snežne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija