Danes je državni praznik, dan Rudolfa Maistra

Slovenija

Obeležujemo državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Na ta način se spominjamo dogodkov ob 23. novembru 1918, ko je general Maister s svojo vojsko prevzel vojaško oblast v Mariboru in s tem omogočil, da je ta del ozemlja ostal slovenski. Osrednja državna proslava bo v Kamniku, na njej bo spregovoril predsednik republike Borut Pahor.

Na slovesnosti v Kamniku, kjer se je Maister rodil, bodo med drugim podelili Maistrova priznanja, ki jih prejmejo Osnovna šola Vič Ljubljana, Vitko Roš in Marja KodraMaistrov dan bodo s slovesnostjo obeležili tudi v Dokležovju pri Beltincih, kjer bo slavnostni govornik predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič.

Maistrov dan praznujemo kot spomin na dogodke ob koncu prve svetovne vojne, ko je tedanji mariborski mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji. S tem se ni strinjal general Maister, ki je na svojem območju ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki. Ta je v noči na 23. november 1918 pod Maistrovim poveljevanjem razorožila zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev in osvobodila Maribor.

Maister in njegovi soborci so nato novembra in decembra zasedli celotno narodnostno mejno območje na Štajerskem in tako preprečili, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili Nemški Avstriji.

Deli novico: