DANES GODUJEJO DEBELI LJUDJE, PUST PREVZEMA OBLAST: Veste, od kod prihajajo krofi?

Slovenija

Na današnji debeli četrtek, ki v šaljivem jeziku velja za god debelih ljudi, se bo začel pustni čas. Miza se mora na ta dan po izročilu šibiti od mastnih in nasitnih jedi. V Cerknici bodo oblast prevzeli Butalci, v Piranu je župan ključe mesta predal Giuseppeju Tartiniju, v Koper prihaja Istrska pustna povorka. Veselo bo!

"Na debeli četrtek je vedno moralo biti na mizi suho meso, denimo kuhana in pečena prekajena svinjska krača s kislim zeljem, kislo repo in 'tenstanim', torej praženim krompirjem," so za STA povedali v eni od cerkniških gostiln, kjer gostom radi ponudijo krajevno značilne jedi.

Beseda krof izvira iz nemške besede za krof Krapfen, ta pa iz starovisokonemškega izraza krapho, ki je vse od 9. stoletja naprej pomenil pecivo v obliki kavlja. Krofi so namreč šele kasneje postali okrogli. V stari Avstriji so pisni viri omenjali krofe v 13. stoletju, prvi recepti zanje pa so z Dunaja iz leta 1486.

Po legendi, ki jo navajajo nemški avtorji, pa je krof v nemščini poimenovan po kuharici Cäcilie Krapf, ki je v 17. stoletju na Dunaju kuhala za tamkajšnje dvorne svetnike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija